piątek, 22 lutego 2019

Na początek weekendu

Na początek mroźnego i zimnego weekendu przygotowałam na deser  ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym, krakersami, kremem toffi oraz kremem śmietankowo- truskawkowym i herbatnikami w czekoladzie. Wyśmienicie smakuje z ulubioną kawą lub kakao. Macie ochotę sprobować? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej 
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli

Krem budyniowy
-1 litr mleka
-pół szklanki cukru
-4 żółtka
-250 g masła
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem toffi
-400 g masy kajmakowej
-500 ml śmietany 36%
-3 łyżeczki żelatyny

Krem śmietankowo-truskawkowy
-500 ml śmietany 36%
-2 łyżki cukru pudru
-3 łyżeczki żelatyny
-200 g mrożonych truskawek

Dodatkowo
-słone przekąski: krakersy solone od Dr Gerard 
-draże- herbatniki w czekoladzie od Dr Gerard pół szklanki 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając wsypuję porcjami cukier, a następnie dodaję po jednym żółtku. Na końcu wsypuję przesiane mąki i powoli mieszam. Wlewam do formy (24/24 cm), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę przez 30 minut. Po wystudzeniu przecinam na dwa blaty. Krem budyniowy: do rondelka wlewam 3 szklanki mleka, dodaję cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki i gotuję. Jajka mieszam z pozostałym mlekiem. Do mieszanki wsypuję mąki i miksuję na gładką masę. Przygotowaną mieszankę wlewam na gotujące się mleko i cały czas mieszam, aż do zgęstnienia budyniu. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/24 cm) wkładam jeden blat biszkoptu. Masę budyniową przelewam na biszkopt i wyrównuję. Na masie budyniowej układam słone przekąski i odstawiam do wystudzenia masy budyniowej. Krem toffi: schłodzoną kremówkę ubijam i stopniowo dodaję zimną masę kajmakową. Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia. Następnie lekko ją podgrzewam do rozpuszczenia i łączę z kremówką. Krem wykładam na warstwę krakersów i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Krem śmietankowo-truskawkowy: schłodzoną kremówkę ubijam razem z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia. Następnie lekko ją podgrzewam do rozpuszczenia i łączę z kremówką. Truskawki lekko odmrażam, miksuję i dodaję do kremówki. Masę wykładam na biszkopt, wierzch posypuję pokruszonymi drażami. Przed podaniem schładzam minimum 3 godziny. Zadowoli każdego łasucha. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz