Lubicie czekoladowy budyń? Bo moja rodzina uwielbia, ale nie taki przygotowany z torebki tylko domowy, ponieważ mogę poeksperymentować z dodatkami, ze smakiem czy konsystencją. Dodatkowo mam pewność, ze domowy budyń nie zawiera szkodliwych substancji, konserwantów i emulgatorów, a przygotowanie tego smakołyku nie zajmuje wcale tak dużo czasu. Domowy szczególnie czekoladowy budyń to doskonała słodka przekąska, którą przygotowuję najczęściej w pochmurne dni na poprawę humoru. Chcecie wypróbować? Oto potrzebne składniki:
Budyń
-2 żółtka
-2 łyżki masła
-500 ml mleka
-4 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatki
-draże w czekoladzie od Dr Gerard (około pół szklanki)
-Pryncypałki- wafelki w czekoladzie od Dr Gerard 4 sztuki (po jednym wafelku na porcję budyniu)
-ulubione świeże owoce: banany, mandarynki, gruszki
Sposób przygotowania: do rondelka wlewam 250 ml mleka, dodaję masło i stawiam na małym ogniu, tak aby mleko lekko się podgrzało. Do miski wlewam pozostałą część mleka dodaję cukier, żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Całość mieszam mikserem. Połączone składniki dodaję do podgrzanego mleka cały czas mieszając. Ściągam z palnika gdy budyń zgęstnieje. Czekoladowy budyń przekładam do miseczek, dekoruję ulubionymi owocami oraz uwielbianymi przez moich domowników słodyczami Dr Gerarda i deserek gotowy. Pyszności, więc zachęcam do wypróbowania. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są wyśmienite. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz