W sobotę razem z moją żoną Kasią byliśmy na weselu u naszych bardzo dobrych znajomych. Zaproszenie na ich uroczystość dostaliśmy Kilka miesięcy temu z czego bardzo się cieszyliśmy. Wesele zaplanowane Było na 14:00 w kościele na ich osiedlu na którym mieszkali. Po ceremonii kościelnej wszyscy goście udali się do bardzo ładnej sali weselnej gdzie odbywało się bardzo dużo różnych wesel, dlatego nasi znajomi rezerwację Robili już rok szybciej. Impreza zaplanowana była do białego rana, a tak dokładnie do piątej. Przed podaniem obiadu zauważyliśmy że na wszystkich stołach w bardzo ładnie ozdobionych koszykach są słodycze z firmy Dr.Gerard. Wszyscy bardzo dobrze się bawiliśmy, a młodej parze często śpiewaliśmy 100 lat oraz gorzko, gorzko. Między posiłkami były podawane różne pyszne ciasta, na nasz stół akurat podano sernik z różową truskawkową pianką,a przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard życzę smacznego. "Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka
100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz