czwartek, 18 listopada 2021

„Tłuszcze w Słodyczach”

Muszę odnieść się do czasów, kiedy brałem czynny udział w rewolucjach kuchennych mojej mamy. Głównie pomagałem w przygotowaniu surowego ciasta do upieczenia placka lub różnego rodzaju Ciastek, pierniczków i babeczek. Jeśli pamięć mnie nie myli, to mama do wypieku Słodkich pyszności używała margaryny, czasami masło roślinne, a nawet masło prawdziwe i tłuszcz zwierzęcy (nazywany smalcem) też brały udział w tym Słodkim procederze. Niekiedy w trakcie przygotowywania ciasta wygląd nie napawał optymizmem, jak również bywało, że zapach też wykręcał nos. W gruncie rzeczy efekt końcowy był z goła odmienny i wszyscy zajadali się ze smakiem. Wracając do stosowania tłuszczów w przemyśle cukierniczym, to przeważnie głównym tłuszczem jaki producenci Słodyczy stosują jest przemysłowy olej palmowy, który wchodzi w skład większości produktów spożywczych i niespożywczych. Popularność bardzo wydajnego oleju palmowego od lat 90-tych rozpoczęła wypieranie z przemysłu spożywczego częściowo utwardzonych olejów roślinnych o zawartości tłuszczów trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Dr Gerard również poddał się temu procesowi wypierania negatywnych tłuszczów i zamiany ich olejem palmowym. Wobec tego produkty Firmy Dr Gerard, takie jak np. wafelki czekoladowe, ciastka Alusie Aloha kokos, herbatniki i wiele innych wybornych Słodkich wyrobów jest w najwyższej jakości i to bez dwóch zdań. Dr Gerard przez te wszystkie lata wypracował sobie rozpoznawalną markę, ale przede wszystkim niepowtarzalną jakość i smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz