czwartek, 18 listopada 2021
„Tłuszcze w Słodyczach”
Muszę odnieść się do czasów, kiedy brałem czynny udział w rewolucjach kuchennych mojej mamy. Głównie pomagałem w przygotowaniu surowego ciasta do upieczenia placka lub różnego rodzaju Ciastek, pierniczków i babeczek.
Jeśli pamięć mnie nie myli, to mama do wypieku Słodkich pyszności używała margaryny, czasami masło roślinne, a nawet masło prawdziwe i tłuszcz zwierzęcy (nazywany smalcem) też brały udział w tym Słodkim procederze.
Niekiedy w trakcie przygotowywania ciasta wygląd nie napawał optymizmem, jak również bywało, że zapach też wykręcał nos.
W gruncie rzeczy efekt końcowy był z goła odmienny i wszyscy zajadali się ze smakiem.
Wracając do stosowania tłuszczów w przemyśle cukierniczym, to przeważnie głównym tłuszczem jaki producenci Słodyczy stosują jest przemysłowy olej palmowy, który wchodzi w skład większości produktów spożywczych i niespożywczych.
Popularność bardzo wydajnego oleju palmowego od lat 90-tych rozpoczęła wypieranie z przemysłu spożywczego częściowo utwardzonych olejów roślinnych o zawartości tłuszczów trans, które negatywnie wpływają na nasz organizm.
Dr Gerard również poddał się temu procesowi wypierania negatywnych tłuszczów i zamiany ich olejem palmowym.
Wobec tego produkty Firmy Dr Gerard, takie jak np. wafelki czekoladowe, ciastka Alusie Aloha kokos, herbatniki i wiele innych wybornych Słodkich wyrobów jest w najwyższej jakości i to bez dwóch zdań.
Dr Gerard przez te wszystkie lata wypracował sobie rozpoznawalną markę, ale przede wszystkim niepowtarzalną jakość i smak.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz