środa, 24 listopada 2021

Tarta jesienna

Orzechy są bardzo zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu. Dlatego przedstawię super przepis na tartę z orzechami. Przepis wynalazła żona zajadając Ciastka Alusie Aloha kokos. Ogólnie Wam powiem, że naprawdę jesienią możemy się wspierać wieloma przepisami na jesienną aurę. Możemy sami stworzyć pyszne przetwory , które będziemy mogli wypić, zjeść, wypiec jak za oknami będzie szalał mróz i padał śnieg. ;-). Wtedy także pamiętajcie o wafelkach czekoladowych czy herbatnikach Dr Gerarda i jego innych i pysznych słodyczach.

Ciasto

1,5 szklanki mąki
15 dag masła
2 łyżki cukru pudru
żółtko
Obłożenie: 
5 dag zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki płynnego miodu
45 dag śliwek węgierek
szczypta cynamonu
5 dag masła
skórka otarta z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Śliwki opłucz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Obsmaż na maśle, oprósz brązowym cukrem. Podlej sokiem pomarańczowym, dodaj skórkę i duś 5 minut. Trzymaj w cieple.

  2. Kremówkę ubij i delikatnie połącz z mascarpone. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. Połącz z pianą i przesianą mąką z cynamonem.

  3. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej 1/4 masy i smaż po kilka sekund z obu stron na złoty kolor. W taki sam sposób usmaż jeszcze 3 placki. Posmaruj je masą serową, obłóż częścią śliwek i złóż na pół. Na talerzu obłóż pozostałymi śliwkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz