Orzechy są bardzo zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu. Dlatego przedstawię super przepis na tartę z orzechami. Przepis wynalazła żona zajadając Ciastka Alusie Aloha kokos. Ogólnie Wam powiem, że naprawdę jesienią możemy się wspierać wieloma przepisami na jesienną aurę. Możemy sami stworzyć pyszne przetwory , które będziemy mogli wypić, zjeść, wypiec jak za oknami będzie szalał mróz i padał śnieg. ;-). Wtedy także pamiętajcie o wafelkach czekoladowych czy herbatnikach Dr Gerarda i jego innych i pysznych słodyczach.
1,5 szklanki mąkiCiasto
15 dag masła
2 łyżki cukru pudru
żółtko
Obłożenie:
5 dag zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki płynnego miodu
45 dag śliwek węgierek
szczypta cynamonu
5 dag masła
skórka otarta z pomarańczyPrzygotowanie:
Śliwki opłucz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Obsmaż na maśle, oprósz brązowym cukrem. Podlej sokiem pomarańczowym, dodaj skórkę i duś 5 minut. Trzymaj w cieple.
Kremówkę ubij i delikatnie połącz z mascarpone. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. Połącz z pianą i przesianą mąką z cynamonem.
Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej 1/4 masy i smaż po kilka sekund z obu stron na złoty kolor. W taki sam sposób usmaż jeszcze 3 placki. Posmaruj je masą serową, obłóż częścią śliwek i złóż na pół. Na talerzu obłóż pozostałymi śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz