W słodyczach oprócz cukru czy znajdziemy coś jeszcze? Przedstawię wam ciekawostkę na ten temat. Temat mnie zainspirował gdyż sam lubię zajadać słodycze Dr Gerarda wafelki czekoladowe czy herbatniki. Oczywiście słodycze Dr Gerarda składają się tylko i wyłącznie z najlepszych składników. Ważnym aspektem jest tutaj kwestia jakościowa – w słodyczach dominują olej palmowy, który obfituje w kwasy tłuszczowe nasycone oraz częściowo utwardzane oleje roślinne, które będą źródłem bardzo niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans.
Czekolada jest jednym z produktów, na którym wyjątkowo dobrze można praktykować rozpoznawanie tych korzystniejszych. Miazga i tłuszcz kakaowy są drogimi surowcami (obecnie jednymi z najdroższych na świecie! Przeczytaj więcej o maśle kakaowym) dlatego też w tańszych wyrobach znaczna ich część zostaje zastąpiona olejem palmowym lub – co gorsza – częściowo utwardzonymi olejami roślinnymi. Łatwo zatem, po szybkiej analizie opakowania ocenić, czy mamy do czynienia produktem wysokiej jakości. Pamiętajcie, że zdrowie mamy tylko jedno i warto czytać to co jemy. Jednego jestem pewien na słodyczach Dr Gerarda możemy być pewni. Pamiętajcie są one z najlepszych składników. Tak jak Ciastka Alusie Aloha kokos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz