Rano wstawiłam pranie, okazało się że pralka miała nieszczelność i wylała nam wodę na całą łazienkę i przedpokój. Szybko z mężem wezwaliśmy fachowca który zajmuje się naprawami pralek. Okazało się że zepsuła się część której fachowiec nie miał na miejscu i trzeba było jechać do sklepu zakupić potrzebne elementy. Na szczęście szybko wrócił i zaczął naprawiać pralkę. Ja nie marnując czasu, wcześniej przygotowałam już obiad a podczas naprawy miałam czas na zrobienie ciasta. Dziś miałam ochotę na markizy, więc musiałam wyczarować deser z nimi zawartymi w środku. Szukając przepisu trafiłam na "ciasto Lemon bez pieczenia" ze strony internetowej dr Gerarda.
Składniki
Spód:
- 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
- 130g roztopionego, przestygniętego masła
Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe w proszku
- 700ml gorącej wody
- około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
Krem:
- 700ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
- 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 6 łyżek cukru pudru
- 2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia:
- 200ml wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.
Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
Spód:
2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć (patrz FILM).
Krem:
3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.
5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce (patrz FILM). Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.
6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Gdy zrobiłam ciasto, fachowiec skończył naprawiać pralkę a
ja z mężem mogliśmy zrobić kawę i zjeść pyszny deser!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz