wtorek, 30 listopada 2021

Trzeba spróbować

 

        Już nie długo zbliżają się Święta Bożonarodzeniowe postanowiłam przed świętami przygotować ciasto, które planuję zrobić również w czasie Świąt. Jednak żeby być pewnym, że wszystko wyjdzie tak jak powinno w ten weekend kupiłam wszystkie składniki potrzebne do świątecznego ciasta i zabrałam się za przygotowanie. Ciasto w przygotowaniu okazało się być proste, jednak zajmuje troszkę więcej czasu niżeli się spodziewałam, tak więc wiem już że muszę mu poświęcić nieco więcej czasu. Wyszło przepyszne i tak naprawdę to jest ciasto bez pieczenia. Podzielę się z wami przepisem, który dostałam od mojej serdecznej koleżanki.

KREM BUDYNIOWY

-1 l mleka

-2 żółtka

-3 pełne łyżki mąki pszennej

-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

-3 łyżki cukru pudru

-200 g masła (bardzo miękkiego)

-400 g herbatników Dr Gerarda

-1 puszka masy krówkowej

-150 g powideł śliwkowych

-1 łyżka przyprawy piernikowej lub korzennej

-60 g orzechów włoskich

-60 g wiórków kokosowych

-żurawina suszona do dekoracji

KREM BUDYNIOWY

Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić - budyń można przygotować wcześniej. Miękkie masło dokładnie ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyniu ciągle ubijając. Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodać masę krówkową  i zmiksować. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyć. W ten sposób otrzymamy 2 masy- krówkową i budyniową.

ZŁOŻENIE CIASTA

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować połową otrzymanej masy krówkowej wymieszanej  z drobno posiekanymi orzechami. 

Położyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją powidłami, po wierzchu rozsypać połowę przyprawy piernikowej. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. 

Ułożyć trzecią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masę krówkową, posypać resztą przyprawy piernikowej. 

Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i przykryć pozostałą masą budyniową, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz