czwartek, 25 listopada 2021

Niezastąpione słodycze

Ostatnio przygotowałam biszkopt kakaowy z powidłami, wafelkami czekoladowymi, czekoladowym kremem budyniowym oraz płatkami migdałowymi. Ciasto przepysznie smakowało z filiżanką kawy. Idealne na każdą okazję. Spróbujecie? Oto składniki:

Biszkopt
-6 jajek
-1/4 szklanki cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki mąki gryczanej
-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-3,5 łyżki mąki kukurydzianej
-3 łyżki kakao

Krem
-750 ml mleka
-330 g masła
-4 żółtka
-1 całe jajko
-150 g cukru
-3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
-4 płaskie łyżki mąki pszennej
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-3 płaskie łyżki kakao
-100 g czekolady gorzkiej
-50 g czekolady deserowej lub mlecznej

Dodatkowo
-płatki migdałowe 50 g
-wafelki czekoladowe od Dr Gerard dekorowane czekoladą pół opakowania
-250 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania: biszkopt: jajka ubijam mikserem na białą, puszystą masę. Pozostałe składniki dokładnie mieszam w osobnej misce i partiami wsypuję do masy jajecznej, dokładnie mieszam i przekładam na blaszkę (około 25/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 35 minut. Upieczony biszkopt studzę i przecinam na dwie części: jedną trochę większą. Krem: do 200 ml mleka dodaję kakao, jajko, żółtka, cukry i mąki. Wszystko razem miksuję. Pozostałe mleko gotuję w większym rondelku. Do wrzącego mleka wlewam kakaową mieszankę. Gotuję mieszając do zgęstnienia, a następnie odstawiam do całkowitego wystudzenia. Czekolady rozpuszczam w rondelku. Masło miksuję na puch. Do ubitego masła dodaję porcjami masę budyniową i miksuję na jednolity krem. Dodaję rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i mieszam. Na większą część biszkoptu wykładam powidła, układam wafelki czekoladowe (pokrojone na mniejsze kawałki), nakładam większą połowę kremu, następnie wykładam mniejszą część biszkoptu, którą smaruję resztą kremu. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi. Schładzam. Do uzyskania odpowiedniego smaku koniecznie wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz