piątek, 19 listopada 2021

Jak uzyskujemy kakao

Jak uzyskujemy kakao W Ameryce środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białka i tłuszczu. Spożywane były w postaci mielone na mokę i mieszanej z mąką kukurydzianą z owocem papryki. Dopiero w siedemnastym wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich , ale bardziej popularny stał się w dziewiętnastym wieku , gdy udało się odciągnąć nadmiar tłuszcz z surowca., co poprawiło jego smak. Zapotrzebowanie na nasiona wzrosło gdy odkryto technologię wyrabiania czekolady . nastąpiło w tysiąc osiemset siedemdziesiątym szóstym roku w Szwajcarii. Suche ziarna kakaowca są produktem eksportowym , eksportuje się je do krajów rozwiniętych. Pierw3szym etapem obróbki nasion jest ich prażenie i usunięcie łupin. Pozostała część , głównie zarodki są mielone na masę kakaową. Produkty z nasion kakaowca służą do wyrobu czekolady ciast, lodów wykorzystuje je również firma Dr Gerarda do wyrobu swoich słodyczy czekoladowych takich jak ciasteczka wafelki oblewane czekoladą , no i dobrze nam już znane i smaczne pryncypałki, oraz wiele innych wyrobów. Czekoladę uzyskujemy z masy kakaowej z dodatkiem masła kakaowego , cukru i mleka w proszku. Więc kakao to główny składnik wyrobów w fabryce słodyczy . nadmienię również, iż kakaowiec ma również zastosowanie w medycynie. Działa na obniżenie ciśnienia . w przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się masło kakaowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz