czwartek, 18 listopada 2021

Jak pozyskuję się kakao.

 

Kakao jest lubiane, przez bardzo dużą ilość ludzi na świecie. Jest to bardzo smaczny napój, ale także wykorzystuję się go w cukiernictwie i nie tylko. Ja osobiście lubię mieszać kakao z słodyczami Dr Gerarda. Lubię zamaczać w nim wafelki czekoladowe czy herbatniki. Ale czy wiadomo jak pozyskuje się kakao? Najważniejszy składnik czekolady, czyli kakao, otrzymywany jest z ziaren kakaowca – krzewu o cynamonowym kolorze oraz podłużnych, skórzastych liściach. Co ciekawe, kwiaty kakaowca wyrastają bezpośrednio z pnia i konarów. Najcenniejsze są jednak nasiona, które wyglądają jak owalne jagody o ogórkowatym kształcie. To z nich powstaje ciemnobrązowy proszek, znany po prostu jako kakao. Zanim jednak surowiec ten stanie się jednym ze składników wyrobów czekoladowych, przechodzi skomplikowany i długotrwały etap produkcji.

Uprawa kakaowca to bardzo intensywna praca fizyczna, która wymaga ciągłej uwagi i troski o ziarna – zarówno w okresie wzrostu, jak i żniw. Do dziś zdecydowaną większość kakao produkuje się ręcznie – głównie w tropikalnych rejonach wzdłuż równika, gdzie gorący i wilgotny klimat sprzyja wzrostowi kakaowców. Ponad 70 proc. ziaren kakaowca na świecie pochodzi z czterech krajów afrykańskich: Ghany, Nigerii, Kamerunu oraz Wybrzeża Kości Słoniowej – stamtąd czerpie kakao np. rodzimy, popularny Wawel. Pozostałymi znaczącymi producentami kakao są: Indonezja, Brazylia, Peru oraz Ekwador.

Mniam , aż muszę lecieć po Ciastka Alusie Aloha kokos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz