Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
-750 ml mleka
-1 żółtko
-3/4 szklanki cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-250 g masła lub margaryny
-750 ml mleka
-1 żółtko
-3/4 szklanki cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-250 g masła lub margaryny
Dodatkowo
-herbatniki z polewą kakaową od Dr Gerard opakowanie
-pół puszki masy kajmakowej
-pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
-herbatniki z polewą kakaową od Dr Gerard opakowanie
-pół puszki masy kajmakowej
-pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę i dodaję partiami cukier, ubijam i dodaję żółtka, po zmiksowaniu dodaję przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i miksuję do połączenia się składników. Ciasto przekładam do blachy (około 24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Wystudzony biszkopt przecinam na dwa blaty. Krem: do garnka wlewam mleko i odlewam 3/4 szklanki. Mleko w garnku gotuję z cukrem. Do odlanego mleka dodaję proszek budyniowy, żółtko i mieszam. Do gotującego się mleka wlewam rozmieszany budyń. Całość gotuję do zgęstnienia mieszając. Ugotowany budyń odstawiam do całkowitego wystudzenia. W misce ucieram masło na puch, stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram. W blaszce, w której był pieczony biszkopt układam jeden blat, wykładam większą część kremu, zanurzam w kremie herbatniki z polewą kakaową (około 1/4 opakowania), przykrywam drugim blatem i smaruję resztą kremu, posypuję pozostałymi herbatnikami (pokrojonymi na mniejsze kawałki), polewam podgrzaną masą kajmakową i obsypuję posiekanymi orzechami. Schładzam i gotowe. Doskonały deser do popołudniowej kawy. Do przygotowania wykorzystałam pyszne słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz