czwartek, 25 listopada 2021

Coś, super

 

Lubicie nowości i przepadacie za słodyczami Dr Gerarda, ale chcecie coś więcej niż pyszne wafelki czekoladowe i herbatniki. Przygotujcie sobie pyszności z przepisu poniżej.

Składniki

  • 150g pistacji łuskanych, niesolonych

  • 60g cukru pudru

  • 40g oleju roślinnego

  • 4 płatki żelatyny (8g)

  • 80g cukru

  • 500ml śmietanki 30%

  • Pistacje do dekoracji

  • Listki mięty lub bazylii

  • 1 opakowanie ciasteczek Dr Gerard Cookie Man 95g

  • 6 niewielkich foremek (może być również kieliszek do wina lub średniej wielkości szklanka)

Sposób przygotowania



Do pojemnika od blendera wrzucić pistacje, cukier puder oraz olej – blendować do momentu uzyskania gładkiej pasty.

Z opakowania odłożyć 6 ciasteczek Cookie Man do dekoracji. Resztę ciasteczek drobno pokruszyć i podzielić na dwie równe porcje.

Przygotować foremki na Panna Cotta i wysypać ich dno jedną porcją pokruszonych ciasteczek.

Następnie do rondelka średniej wielkości dodać śmietankę oraz cukier, podgrzać (ważne – nie zagotowujemy śmietanki, tylko dobrze ją podgrzewamy – czas na ogniu to około 5 minut). W międzyczasie płatki żelatyny namoczyć w miseczce z zimną wodą. Następnie do dużej miski wlać uzyskaną pastę z pistacji, ciągle mieszając należy powoli dolewać do niej śmietankę. Po uzyskaniu gładkiej masy, przelać ją do wcześniej przygotowanych foremek.

Przygotowany deser należy odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.

Pasuje z Ciastka Alusie Aloha kokos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz