wtorek, 23 listopada 2021

Milki Wey z przepisu siostry.

 Przyszła już prawdziwa jesień  zimno, wiatr i do tego ciągły deszcz, więc z domu się nie chce wyjść to przychodzą różne pomysły, a może by tak zrobić  jakieś pyszne ciasto na poprawę humoru. 
Dużego pola do popisu nie miałam, a do sklepu wcale nie miałam ochoty iść,  więc postanowiłam zrobić ciasto bez pieczenia ze składników, które po prostu miałam w domu. 
Kiedyś siostra dała mi przepis na ciasto Milky Wey.  Nie miałam ciastek herbatników kakaowych, jak to jest w przepisie zrobiłam na ciastkach  Alusie Aloha kokos Dr Gerarda.  Ciasto wyszło bardzo smaczne.   
Oto przepis.         
Składniki
2 paczki ciastek Alusie Aloha kokos Dr Gerarda
kilka kostek gorzkiej czekolady oraz kakao do posypania
Masa
300 ml mleka    1/4 szklanki cukru    cukier waniliowy   250g masła   3,5 szklanki mleka w proszku
Polewa
tabliczka czekolady mlecznej   100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie
Najpierw proszę przegotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przegotować mleko z cukrem i wanilią i odstawić do wystudzenia.  Ucierając masło na puch na przemian dodajemy wystudzone mleko i mleko w proszku cały czas miksując.
Układamy pierwszą warstwę ciastek Alusie Aloha kokos Dr Gerarda,  na nie wykładamy masę, następnie drugą warstwę ciastek  Alusie Aloha kokos Dr Gerarda, masę i znowu warstwa ciastek Dr Gerarda.
W naczyniu rozgrzewamy śmietankę 30%  pokruszoną czekoladę mieszamy
Polewą oblewamy ciasto i wstawiamy do lodówki, aby dobrze stężało. 
Zanim podamy nasze ciasto obsypujemy je kakao
Życzę smacznego  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz