Przyszła już prawdziwa jesień zimno, wiatr i do tego ciągły deszcz, więc z domu się nie chce wyjść to przychodzą różne pomysły, a może by tak zrobić jakieś pyszne ciasto na poprawę humoru.
Dużego pola do popisu nie miałam, a do sklepu wcale nie miałam ochoty iść, więc postanowiłam zrobić ciasto bez pieczenia ze składników, które po prostu miałam w domu.
Kiedyś siostra dała mi przepis na ciasto Milky Wey. Nie miałam ciastek herbatników kakaowych, jak to jest w przepisie zrobiłam na ciastkach Alusie Aloha kokos Dr Gerarda. Ciasto wyszło bardzo smaczne.
Oto przepis.
Składniki
2 paczki ciastek Alusie Aloha kokos Dr Gerarda
kilka kostek gorzkiej czekolady oraz kakao do posypania
Masa
300 ml mleka 1/4 szklanki cukru cukier waniliowy 250g masła 3,5 szklanki mleka w proszku
Polewa
tabliczka czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Najpierw proszę przegotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przegotować mleko z cukrem i wanilią i odstawić do wystudzenia. Ucierając masło na puch na przemian dodajemy wystudzone mleko i mleko w proszku cały czas miksując.
Układamy pierwszą warstwę ciastek Alusie Aloha kokos Dr Gerarda, na nie wykładamy masę, następnie drugą warstwę ciastek Alusie Aloha kokos Dr Gerarda, masę i znowu warstwa ciastek Dr Gerarda.
W naczyniu rozgrzewamy śmietankę 30% pokruszoną czekoladę mieszamy
Polewą oblewamy ciasto i wstawiamy do lodówki, aby dobrze stężało.
Zanim podamy nasze ciasto obsypujemy je kakao
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz