Dziś wybraliśmy się z mężem na zakupy. W sklepie zauważyliśmy, że jest już mnóstwo ozdób świątecznych, choinek, zabawek i różnych innych przedmiotów, które mogłyby być prezentem na święta. My natomiast skupiliśmy się na zakupach spożywczo-chemicznych, ale na pewno niedługo wrócimy aby zrobić również zakupy przedświąteczne żebyśmy mogli pięknie ozdobić dom i obdarować naszych bliskich prezentami. Pobyt w sklepie zajął nam wiele godzin i mieliśmy pełen koszyk produktów! Zastanawialiśmy się jak się zabierzemy z tyloma torbami. Na szczęście w sklepie spotkaliśmy córkę, która akurat również robiła zakupy, po czym odwiozła nas do domu samochodem. W ramach podziękowania zaprosiłam ją wraz z mężem i wnuczką na kawę i ciasto. Na szczęście kupiłam potrzebne produkty i mogłam przygotować pyszne ciasto "Semifredo czekoladowo-śmietankowe" z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.
Składniki
- PryncyTorcik dr Gerard
- Draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerard
- 1 opakowanie lodów śmietankowych w prostokątnym pudełku
- 1 opakowanie lodów czekoladowych w prostokątnym pudełku
- sezonowe owoce
Sposób przygotowania
Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał ponad krawędź, na dno wysypać draże Maltikeks czekolada mleczna dr Gerad.
Na draże nałożyć warstwę lodów śmietankowych oraz
czekoladowych – muszą być miękkie, ale nie roztopione, takie, by można było je
pokroić (należy działać szybko, ponieważ wielokrotne rozmrażanie i zamrażanie
jest niewskazane). Na końcu wcisnąć w lody PryncyTorciki tak, by stworzyły
równą warstwę. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. Wyjąć deser z formy,
pokroić w plastry i podawać udekorowane resztą draży i owocami.
Zanim goście przyszły ciasto było już gotowe. Bardzo się
cieszyłam, że znowu zobaczę moją kochaną wnusie! Gdy przyszli, zrobiliśmy kawę
a ja bawiłam się z kruszynką. Deser bardzo wszystkim smakował!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz