Witam.
Ciastka Alusie Aloha kokos ,,Dr Gerard” są najlepsze. Jednak czasami dobre jest
też swoje ciasto. Ja miałam ochotę na roladę jabłkową. Słodycze firmy ,,Dr
Gerard” miałam schowane na inną okazję, a jabłka miałam i to bardzo dużo. Na
roladę w sam raz. Wyciągnęłam składniki
na biszkopt: 4 jajka,100 g cukru,115 g mąki pszennej,3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiałam. Białka ubiłam na sztywną pianę,
dodałam partiami cukier, następnie wlałam żółtka i nadal ubijałam. Do masy
dodałam suche składniki. Wymieszałam delikatnie. Płaską formę o wymiarach 28 x
42 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Przelałam masę, wyrównałam. Piekłam
około 12 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę. Zerwałam
powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinęłam, wzdłuż dłuższego boku. Wystudziłam.
Do nadzienia jabłkowego dałam:1 słoik jabłek,1 opakowanie galaretki cytrynowej,
1 łyżeczka cynamonu. Galaretkę cytrynową rozpuściłam we wrzątku, odstawiłam.
Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam cynamon, wymieszałam i mocno podgrzałam. Ciastko
Alusie Aloha kokos ,,Dr Gerard” do buzi
i dodałam rozpuszczoną galaretkę, wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
Włożyłam do lodówki, by nadzienie się schłodziło i lekko stężało. Jeszcze jedno
ciastko Alusie Aloha kokos ,,Dr Gerard”, i wystudzoną roladę rozwinęłam. Wyłożyłam
i równo rozprowadziłam nadzienie jabłkowe. Zawinęłam. Włożyłam na całą noc do
lodówki. Rolada gotowa, ciastka Alusie Aloha kokos ,,Dr Gerard” zjedzone i z
nikim się nie podzieliłam, a wszyscy byli zdziwieni, że ja nie mam ochoty na
roladę. Tylko uśmiechnęłam się pod nosem. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz