środa, 17 listopada 2021

Jabłkowa rolada

 

Witam. Ciastka Alusie Aloha kokos ,,Dr Gerard” są najlepsze. Jednak czasami dobre jest też swoje ciasto. Ja miałam ochotę na roladę jabłkową. Słodycze firmy ,,Dr Gerard” miałam schowane na inną okazję, a jabłka miałam i to bardzo dużo. Na roladę w sam raz. Wyciągnęłam składniki  na biszkopt: 4 jajka,100 g cukru,115 g mąki pszennej,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiałam. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam partiami cukier, następnie wlałam żółtka i nadal ubijałam. Do masy dodałam suche składniki. Wymieszałam delikatnie. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Przelałam masę, wyrównałam. Piekłam około 12 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu  ciasto przełożyć na ściereczkę. Zerwałam powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinęłam, wzdłuż dłuższego boku. Wystudziłam. Do nadzienia jabłkowego dałam:1 słoik jabłek,1 opakowanie galaretki cytrynowej, 1 łyżeczka cynamonu. Galaretkę cytrynową rozpuściłam we wrzątku, odstawiłam. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam cynamon, wymieszałam i mocno podgrzałam. Ciastko  Alusie Aloha kokos ,,Dr Gerard” do buzi i dodałam rozpuszczoną galaretkę, wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Włożyłam do lodówki, by nadzienie się schłodziło i lekko stężało. Jeszcze jedno ciastko Alusie Aloha kokos ,,Dr Gerard”, i wystudzoną roladę rozwinęłam. Wyłożyłam i równo rozprowadziłam nadzienie jabłkowe. Zawinęłam. Włożyłam na całą noc do lodówki. Rolada gotowa, ciastka Alusie Aloha kokos ,,Dr Gerard” zjedzone i z nikim się nie podzieliłam, a wszyscy byli zdziwieni, że ja nie mam ochoty na roladę. Tylko uśmiechnęłam się pod nosem. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz