piątek, 26 listopada 2021

„Sposób na pozyskanie kakao”

Tak naprawdę, to każdy z nas codziennie sięga po czekoladę lub słodycze na bazie czekolady, czy nawet sypie sobie łyżeczkę brązowego proszku i zalewa gorącym mlekiem, ale właśnie w takiej chwili nikomu z nas nie przejdzie przez myśl, jaką drogę pokonuje ziarenko kakaowca z drzewa do gotowego produktu, jakim jest kakao. Moi drodzy, otóż drzewa kakaowca rosną w wielu krajach tropikalnych wzdłuż równika, dlatego kwitną i rodzą owoce cały rok, a w tym klimacie ważną rzeczą jest pielęgnacja i dbałość o stan drzew na każdym jego etapie, jak i stan rosnących na nich owoców, ponieważ w dużej mierze odbije się, to na ziarnie jakie uzyskamy w końcowym etapie dojrzewania owoców kakaowca. Żniwa zaczynamy od ścinania maczetą, ewentualnie strącanie tyczkami strąków z nasionami, następnie maczetą rozcina się strąki w celu wyłuskania około 20 do 30 ziaren z jednego strąka. Kolejnym etapem jest fermentacja i suszenie, a następnie czyszczenie i pakowanie we worki żeby mogły być sprzedane. Na tym etapie kończy się odpowiedzialność za ziarno kakaowca rolników. Pośrednicy skupujący ziarno od rolników dalej sprzedają eksporterom, a ci eksportują towar na cały świat. Ziarna kakaowe trafiają do specjalnych przetwórni, które rozgniatają ziarno, a następnie usuwają łuski w kolejnym etapie są palone i w końcowym etapie mielone. Finalnym produktem jest masa kakaowa z której produkuje się czekoladę i wiele innych Słodkich wyrobów, ale ekspertem w kolejnym etapie masy kakaowej i sypkiego kakao jest Dr Gerard, jako specjalista w Słodkiej branży oferuje szeroką gamę produktów z dodatkiem masy kakaowej, bądź to już gotowej czekolady. Najbardziej znane i pożądane przez klientów to: wafelki Pryncypałki w szerokiej gamie smaków i wiele niesamowicie pysznych innych Słodkich produktów. Po szerszą wiedzę na temat produkcji kakao od drzewa kakaowca do czekolady zapraszam na stronę: https://pl.makechocolatefair.org/tematy/o-produkcji-kakao-w-skrocie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz