piątek, 26 listopada 2021

Oryginalne połączenie

Aromatyczny, korzenny piernik w połączeniu z masą kajmakową, herbatnikami w polewie kakaowej, masą kawową oraz czekoladą jest wyśmienity. Idealny do kawy jak i gorącej czekolady w długie jesienne wieczory. Spróbujecie takiego oryginalnego połączenia? Zapraszam. Oto potrzebne składniki:

Piernik
-270 g mąki
-125 g masła
-100 g cukru
-200 g miodu
-200 g jogurtu greckiego
-3 jajka
-1,5 łyżki kakao
-10 g przyprawy do piernika
-pół łyżeczki sody oczyszczonej

Masa kawowa
-500 g śmietany kremówki 30%
-60 g żelatyny fix-deserowej
-pół szklanki mleka
-4 łyżki cukru pudru
-6 łyżek cappuccino

Dodatkowo
-400 g masy kajmakowej
-herbatniki w polewie kakaowej od Dr Gerard opakowanie
-3-4 kostki deserowej czekolady 

Sposób przygotowania: piernik: masło ucieram z cukrem na gładką masę, dodaję po 1 żółtku, cały czas ubijając, dodaję miód oraz jogurt i miksuję. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę przesiewam, dodaję do ubitych żółtek i mieszam. Z białek ubijam pianę, dodaję do masy i dokładnie łączę. Ciasto wlewam na blaszkę (około 24/24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 45 minut w 165 stopniach, a następnie odstawiam do wystudzenia. Masa kawowa: zimną kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Cappuccino rozpuszczam w gorącym mleku i studzę. Wystudzoną kawę łączę z kremówką. Żelatynę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i łączę z masą kawową. Na zimny piernik wykładam masę kajmakową, układam herbatniki w polewie kakaowej i nakładam masę kawową. Wierzch dekoruję startą czekoladą. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze, a desery zawsze udane. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz