Tymianek, rozmaryn i mięta.
Jakie zioła będą dobre do upieczenia ciastek? Czy może będzie pasowała do nich mięta czy rozmaryn lub tymianek? Często kupujemy lub pieczemy ciasta kokosowe choć by Dr Gerarda lub z cynamonem. A także możemy wykorzystać inne zioła do pieczenia ciasteczek. Ja osobiście lubię świeże, pachnące bardziej aromatyczne zioła. Latem ma je posadzone na działce w donicach więc na bieżąco je tnę. A zimą przynoszę je do domu i hoduję je na parapecie. Jednak nie każdy ma taką możliwość. Zacznijmy od rozmarynu, który działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo. Wpływa także na naszą odporność a jesienią jest to nam potrzebne. Tymianek natomiast jest dobry na kaszel choć by w postaci syropu. To zioło bardzo dobrze wpływa na trawienie oraz przemianę materii. Tymianek wykorzystuje się również w kosmetyce a my go dodamy do naszych ziołowych ciasteczek. Pychota i samo zdrowie. A mięta mamy ich bardzo dużo rodzai. Najbardziej znane jest mięta pieprzowa. Możemy ją dostać w postaci świeżych liści jako susz czy w formie olejków eterycznych. Dodajemy ją do rozmaitych dań nie tylko słodyczy, makaronów czy dań mięsnych. Idealna jest do wody z cytryną działa orzeźwiająco. Do drinków, czekolady, pierników, ciastek. Mięta działa na niestrawność. Pijemy ją często przy bólach żołądka. Łagodzi stres i działa łagodząco na bóle głowy. Same dobre właściwości mają zioła więc pieczemy ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz