Składniki
100 g dyni upieczonej
100 g miękkiego masła
220 g mąki pszennej
jedno żółtko
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody i szczypta soli
Do posypania ciasteczek 1 łyżeczka drobnego cukru pomieszana z 1 łyżeczką cynamonu
Wykonanie
Pieczoną dynię przecieramy przez sitko. Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę, żółtko, sodę, sól, cynamon i dynię cały czas mieszamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około dwie godziny, aby dobrze się schłodziło. Formujemy kulki troszkę je spłaszczamy i obtaczamy w cukrze z cynamonem, następnie układam na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15 minut.
Ciasteczka są pulchne i długo utrzymują swoją świeżość. Bardzo polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz