środa, 24 listopada 2021

Ciasteczka dyniowe.

Od jakiegoś czasu zaczęłam się interesować jesiennym warzywem czyli dynią. Koleżanka, która mi to zainteresowanie podsunęła mówiła mi, że dynię można wykorzystać w różny sposób i tak zaczęłam coś  próbować. Pierwszą potrawą jaką przygotowałam z dyni to była po prostu zupa dyniową, która zresztą wszystkim w domu bardzo smakowała.  Ostatnio z dyni upiekłam pyszne ciasteczka dyniowe z cynamonem.
Składniki
100 g dyni upieczonej 
100 g miękkiego masła
220 g mąki pszennej
jedno żółtko
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody i szczypta soli
Do posypania ciasteczek   1 łyżeczka drobnego cukru pomieszana z 1 łyżeczką cynamonu
Wykonanie
Pieczoną dynię przecieramy przez sitko. Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę, żółtko, sodę, sól, cynamon i dynię cały czas mieszamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około dwie godziny, aby dobrze się schłodziło.  Formujemy kulki troszkę je spłaszczamy i obtaczamy w cukrze z cynamonem, następnie  układam  na blasze wyłożonej papierem. 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15 minut.
Ciasteczka są pulchne i długo utrzymują swoją świeżość. Bardzo polecam.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz