Ziołowe smaczki.
Wszyscy mniej lub więcej uwielbiamy słodycze. Staramy się ograniczać cukier i tłuszcze przetworzone. Firma Dr Gerard wiele zrobiła w tej sprawie. Zmieniła technologię produkcji, zrezygnowała z produktów zawierających olej palmowy, postawiła na oszczędność wody i energii. Tak więc słodycze od Dr Gerarda są jednymi z najlepszych i najzdrowszych na rynku. Wysoka jakość, przystępna cena, różnorodność smaków i kształtów to kolejny atut tej firmy. Każdy choć raz miał okazję rozsmakować się w cudownie chrupiących wafelkach czekoladowych i przeróżnych herbatnikach. Bardzo popularne są ciastka zbożowe z mąki pełnoziarnistej, z dodatkami suszonych owoców, płatków owsianych, ziaren i ziół. Ważne, żeby nie objadać się słodyczami w nadmiarze. Jednak często mamy ochotę zaraz po posiłku sięgnąć po coś słodkiego. Aby zredukować zawartość cukru w deserach, można do nich dodać przyprawy, które podkreślą ich słodki smak. Do przypraw tych zaliczamy cynamon, wanilię, goździki oraz kardamon. Mile widziana jest mięta, mniszek lekarski, lukrecja i morwa biała. Liście tej ostatniej obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają ilość wydzielanej insuliny. Jej stosowanie zaleca się pomocniczo w leczeniu cukrzycy typu 2. Morwa wspomaga również proces odchudzania. Nie tylko hamuje apetyt na słodycze, ale też zmniejsza w organizmie ilość wchłanianych węglowodanów. W liściach tej rośliny znajdują się ponadto flawonoidy, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. W ostatnim czasie bardzo popularne stały się słodycze z lukrecją. Wiele z nich dedykowanych jest dzieciom. Nie tylko pozwalają zaspokoić apetyt na małe co nieco, ale również zapobiegają rozwojowi próchnicy, osadzaniu się kamienia nazębnego i powstawaniu przebarwień na szkliwie. Mięta wykazuje działanie przeciwbakteryjne i uspokajające. Pomaga regulować procesy trawienne, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego i pobudzając wytwarzanie żółci. Dzięki włączeniu jej do diety jelita pracują sprawniej. Natomiast mniszek lekarski Jest źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, m.in.: potasu, magnezu, żelaza, krzemu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Składnikiem mniszka lekarskiego jest również inulina, która obniża poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi. Wzmacnia przy tym układ odpornościowy, pozytywnie wpływając na mikroflorę jelit. Godny uwagi jest syrop z mniszka lekarskiego, który można dodawać do herbaty. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy zamiennik cukru. Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C i E oraz błonnika. Dostarcza ponadto sporo składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia wrażliwość na insulinę, jak również pomaga w redukcji nadmiernych kilogramów. Te owoce zawierają mało cukru. Pozwalają zaspokoić apetyt na słodycze, a przy tym są prawdziwą bombą witaminową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz