Jesienne ciasta.
Jesienne ciasta z czym nam się kojarzą? Mi akurat z korzennymi przyprawami cynamonem, goździkami, kardamonem czy anyżem oraz z dodatkiem miodu. Moim ulubionym ciastem pachnącym jesienią jest placek dyniowy. Bardzo szybki i prosty. Jak również ciasto marchewkowe bardzo popularne w większości domostw. Pysznym i szybkim deserem jest crumble z jesiennych owoców z dodatkiem ciastek wit’AM dr Gerarda.
https://drgerard.eu/crumble-z-jesiennych-owocow-z-ciasteczkami-witam
A dzisiaj, że jest smutni i szaro wokół nas postanowiłam rozjaśnić sobie nastrój i upiec piernik na miodzie. Potrzebne składniki:
tabliczka deserowej czekolady, 25 deko płynnego miodu, twardy miód wystarczy podgrzać i stanie się płynny, 2 jajka, pół szklanki cukru, szczypta mielonych goździków, pół łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, 1 ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki konfitury, 20 dag orzechów posiekanych.
Czekoladę zetrzeć na grubej tarce. Do miski wkładamy cukier, miód, jajka oraz przyprawy korzenne wszystko razem miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i czekoladą. Połączyć razem z masą miodową. Na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz migdały. Wymieszać całość. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dwie opcje są możemy rozgrzać konfiturę i polać na wierzch piernik. A druga wersja, którą ja lubię kroję w pół, przekładam piernik marmoladą. Bardzo dobry polecam na jesienne dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz