Ostatnio córka nas łaskawie poinformowała, że wpadną do niej jej koleżanki na sobotę popołudniu, a to niby coś razem muszą zrobić do szkoły, a to coś tam coś. Wiadomo jak to jest z dziewczynami. Córka przygotowała kawę na zimno, napoje i słodycze od naszego kochanego Dr Gerarda, wafelki czekoladowe i herbatniki. Żona będąc jeszcze na zakupach dołożyła Ciastka Alusie Aloha kokos, ale jako to moja żona musiała jeszcze coś wymyślić. Wymyśliła więc:
Składniki
|
Sposób przygotowania
Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy,
następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do
uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.
W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.
Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.
Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!
Przepis pochodzi z strony Dr Gerarda. Polecam odwiedzić stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz