środa, 24 listopada 2021

Niespodziewana wizyta.

Ostatnio córka nas łaskawie poinformowała, że wpadną do niej jej koleżanki na sobotę popołudniu, a to niby coś razem muszą zrobić do szkoły, a to coś tam coś. Wiadomo jak to jest z dziewczynami. Córka przygotowała kawę na zimno, napoje i słodycze od naszego kochanego Dr Gerarda, wafelki czekoladowe i herbatniki. Żona będąc jeszcze na zakupach dołożyła Ciastka Alusie Aloha kokos, ale jako to moja żona musiała jeszcze coś wymyślić. Wymyśliła więc:

Składniki

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble

  • 100g roztopionego masła

  • 2 łyżki miodu

  • 400g ricotty

  • 150g cukru

  • 200g śmietanki 30% – do ubicia

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 3 płatki żelatyny (6g)

  • Owoce sezonowe do dekoracji

  • Świeża mięta

  • Forma (20×20)

Sposób przygotowania



Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!

Przepis pochodzi z strony Dr Gerarda. Polecam odwiedzić stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz