Blok herbatnikowy z prawdziwą wanilią i nadziany herbatnikami Dr Gerarda. Można dodać suszone owoce.
SKŁDNKI
-150 g masła
-3/4 szklanki wody
-3/4 szklanki cukru
-1 laska wanilii
-1 mleko w proszku ok. 400 g
-herbatniki Dr Gerarda są najlepsze do tego przepisu
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy ziarenka, dodajemy do garnka ziarna jak i samą laskę. Zagotowujemy, zostawiamy do lekkiego przestudzeni- wyjmujemy laskę wanilii. Wsypujemy mleko w proszku ciągle mieszając, możemy użyć miksera. Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki dodajemy do masy. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę. Zostawiamy do wystygięcia w temperaturze pokojowej, a potem wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz