wtorek, 16 listopada 2021

Niezliczona ilość słodkich form.

Niezliczona ilość słodkich form.

Z pysznych, chrupiących herbatników możemy zrobić wiele wspaniałych deserów na zimno. Wykorzystując słodycze od Dr Gerarda jako bazę chcę wam zaproponować fajny przepis na urozmaicenie jesiennych popołudni. Zachęcam, aby  trochę czasu poświęcić na kulinarne eksperymenty. Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa smaczną „Chatkę Puchatka”, może warto odświeżyć ten przepis. Możemy urozmaicić go dodatkami do twarogu takimi jak  rodzynki, orzechy, mak, kakao, wiórki kokosowe, zmiksowane truskawki itp.  Naszym milusińskim na pewno taki deser przypadnie do gustu. Więc mamuśki, ciocie, babcie przystąpmy do dzieła.

Potrzebujemy 4 paczki  herbatników od Dr Gerarda 75dag zmielonego twarogu, 0,25 szklanki cukru, 0,25 kostki masła, 2 żółtka, cukier waniliowy, rodzynki lub inne dodatki.

Twaróg ucieramy z masłem, cukrem, z żółtkami i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Kiedy składniki są dobrze połączone dodajemy wybrane przez nas dodatki i dokładnie mieszamy. Herbatniki zanurzamy na moment w mleku (szybko wyciągamy aby nie rozmiękły). Na środku aluminiowej formie spożywczej układamy pojedynczy rząd herbatników. Wykładamy na nie gotową  masę twarogową. Następnie na foli po obu stronach  twarogowego tunelu układamy pojedynczo herbatniki, brzegi foli z zawartością  dociskamy do góry  tak aby tworzyły trójkąt. Nasz deser musi się schodzić przez około 3 godziny w lodówce. Po tym czasie odwijamy „Chatkę Puchatka” z folii i już możemy zajadać smakowity deser.  Jeśli damy radę  nie ulec kuszącej konsumpcji to wierzch herbatników możemy polukrować, lub posmarować polewą czekoladową. Dla leniuszków zawsze pozostają świetne wafle czekoladowe, czy - Ciastka Alusie Aloha kokos. Wybór należy do was. Smacznego.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz