wtorek, 30 listopada 2021

Na weekend

 

       Przygotowanie wyśmienitego kremu do ciast i ciasteczek wcale nie jest trudne i pracochłonne. Najlepszy krem jest stabilny, pozwala się kroić i jednocześnie ma puszystą konsystencję. Na dzisiejsze Andrzejkowe spotkanie ze znajomymi zrobiłam pyszny specjał na herbatnikach Dr Gerarda, na nie szprycą do tortu nakładałam wspaniały krem z mascarpone. 

Do przygotowania kremu potrzeba:

-500 ml śmietany kremówki 36% najlepiej Łaciata

-500 g serka mascarpone

-1 laska wanili

-3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i serek przełożyć do dużej miski. Dodać ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sito. Całość mieszam mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składaniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę. 

Krem do przekładania lub dekoracji ciast i ciasteczek sprawia, że stają się one bardziej wilgotne i wyglądają wspaniale - nic nie ujmując ciasteczkom Dr Gerarda. Do podstawowego kremu, który Wam podałam można dodać barwnik spożywczy i tworzyć prawdziwe cuda na np. herbatnikach Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz