Kakaowiec, a czekolada.
Kakao, które znajduje się na półkach w sklepach, które dodajemy do wypieków pochodzi z owoców drzewa kakaowego. Najwięcej drzew kakaowca rośnie na wyspach kanaryjskich Owoc kakaowca kształtem przypomina piłkę do rugby. Jest to podłużny owoc najczęściej w kolorze żółtym. W środku znajduje się kilkadziesiąt nasion, które pokryte są białym miąższem. Miąższ jest słodki i delikatny, uwielbiany przez dzieci. Nasiona twarde i w tym stanie niejadalne. Owoc kakaowca przechodzi proces fermentacji. Przykryte, dojrzałe owoce pozostają na 4-5 dni. Następnie wydobywa się z nich ziarna i ponownie poddane są fermentacji. W kolejnym etapie ziarna kakaowca suszone są wciągu dnia na słońcu, a nocą w budynku. Tak wysuszone ziarna trafiają na rynek całego świata. W miejscu docelowym nasiona są prażone i mielone. Dopiero taki produkt zostaje użyty do produkcji czekolady. Oczywiście do czekolady którą znamy dodaje się cukier, mleko, tłuszcz i inne dodatki. Firmy produkujące słodycze prześcigają się w urozmaicaniu smaków i dodatków. Wszyscy zachwycają się smakiem wafli czekoladowych z dodatkiem orzechów, czy herbatników maślanych polanych czekoladą. Przepyszne, godne polecenia są również Ciastka Alusie Aloha kokos od Dr Gerarda. Aromatyczne, świeże słodycze kuszą swoim zapachem. Wymyślne połączenia smaków i kształtów nie pozwalają przejść obok obojętnie. Musimy pamiętać , że nadmiar słodyczy szkodzi. Warto zadbać o więcej ruchu, zdrowego wysiłku fizycznego. Nie koniecznie morderczego treningu na siłowni, ale więcej spacerów, zabawy z dziećmi i psem na świeżym powietrzu. Wtedy spokojnie możemy pozwolić sobie na małe słodkie przekąski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz