Ciastka zbożowe są źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Najważniejszym składnikiem tego domowego wypieku są płatki owsiane.
Są to ciastka które , pomagają nam zagłuszyć głód, ale są bardzo dobre dla naszego organizmu. Są pysznym dodatkiem do słodyczy Dr Gerarda. Dla herbatników czy wafelków czekoladowych. Poniżej przepis na jedne z nich.
Przepis na ciastka owsiane z migdałami
Składniki (na ok. 16 sztuk):
1 szklanka płatków owsianych,
¾ szklanki mielonych migdałów,
½ szklanki mąki ryżowej,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
½ szklanki wiórków kokosowych,
80 g mieszanki rodzynek z suszoną żurawiną,
125 g masła,
3 łyżki miodu,
1 łyżka wody.
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 150℃.
2. Do miski wsyp mielone migdały. Dodaj mąkę ryżową i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i żurawinę. Całość ponownie wymieszaj.
3. W rondelku rozpuść masło z dodatkiem miodu i wody. Następnie przelej je do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
4. Z uzyskanej masy przygotuj kulki o średnicy około 3 cm. Następnie spłaszcz je, formując ciasteczka w kształcie dysku o grubości około 1,5 cm i średnicy 4 cm.
Uformowane ciastka zbożowe ułóż na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Na pewno wam zasmakują, tak samo jak Ciastka Alusie Aloha kokos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz