czwartek, 18 listopada 2021

Domowe ciastka zbożowe.

 

Ciastka zbożowe są źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Najważniejszym składnikiem tego domowego wypieku są płatki owsiane.


Są to ciastka które , pomagają nam zagłuszyć głód, ale są bardzo dobre dla naszego organizmu. Są pysznym dodatkiem do słodyczy Dr Gerarda. Dla herbatników czy wafelków czekoladowych. Poniżej przepis na jedne z nich.

Przepis na ciastka owsiane z migdałami

Składniki (na ok. 16 sztuk):

  • 1 szklanka płatków owsianych,

  • ¾ szklanki mielonych migdałów,

  • ½ szklanki mąki ryżowej,

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,

  • ½ szklanki wiórków kokosowych,

  • 80 g mieszanki rodzynek z suszoną żurawiną,

  • 125 g masła,

  • 3 łyżki miodu,

  • 1 łyżka wody.

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 150℃.

2. Do miski wsyp mielone migdały. Dodaj mąkę ryżową i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i żurawinę. Całość ponownie wymieszaj.

3. W rondelku rozpuść masło z dodatkiem miodu i wody. Następnie przelej je do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

4. Z uzyskanej masy przygotuj kulki o średnicy około 3 cm. Następnie spłaszcz je, formując ciasteczka w kształcie dysku o grubości około 1,5 cm i średnicy 4 cm.

  1. Uformowane ciastka zbożowe ułóż na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Na pewno wam zasmakują, tak samo jak Ciastka Alusie Aloha kokos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz