poniedziałek, 29 listopada 2021

Idealne na andrzejki

Dzisiaj przygotowałam ciasto czekoladowe z bakaliami w alkoholu, kremem kawowym, herbatnikami z kremem czekoladowym oraz polewą czekoladową, które smakowało znakomicie. Ciasto tylko dla dorosłych, idealne na różne okazje takie jak andrzejki. Spróbujecie? Oto składniki:

Ciasto
-300 g czekolady deserowej
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-4 jajka
-100 g masła
-szczypta soli
-kilka kropli aromatu rumowego
-200 g bakalii: żurawina, śliwki i rodzynki
-1/4 szklanki rumu

Krem
-1 l śmietanki 30%
-100 g cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-100 ml mocnej kawy
-20 g żelatyny
-100 ml wody

Polewa
-100 g czekolady mlecznej
-50 ml śmietanki 30%

Dodatkowo
-herbatniki z kremem czekoladowym od Dr Gerard 1,5 opakowania

Sposób przygotowania: ciasto: suszone owoce, kroję na kawałki, mieszam z rumem i odstawiam. Kawałki czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem i studzę. Jajka z solą, cukrem i aromatem miksuję na puch, dodaję mąkę, czekoladę z masłem, miksuję i wylewam na blaszkę (30/40 cm), rozkładam namoczone bakalie i piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie odstawiam do wystudzenia. Krem: zaparzam mocną kawę i studzę. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, fixem i kawą. Następnie wlewam letnią żelatynę i miksuję. Krem wykładam na wystudzone ciasto, w kremie zanurzam (lekko) herbatniki z kremem czekoladowym (kremem do dołu). Polewa: czekoladę rozpuszczam ze śmietanką nad parą, lekko studzę, a następnie dekoruję wierzch ciasta. Schładzam i gotowe. Najpyszniejsze z dodatkiem słodyczy Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz