wtorek, 23 listopada 2021
Zioła w cukiernictwie
Zioła w cukiernictwie
Zapiski o roślinach ziołowych odnotowano już w starożytności około cztery tysiące lat przed naszą erą. Ważnym ośrodkiem zielarskim były Indie. To Indią zawdzięczamy dużą liczbę przypraw i produktów . Kminek, pieprz, kardamon, goździk, imbir i wiele innych. Przyprawy były powodem wielu wypraw na odległe kontynenty. Były one również przedmiotem handlu wymiennego. W kuchni przyprawy pełnią wiele ważnych zadań i polepszają smak, aromat i barwę. Nie bez znaczenia jest ich kompozycja i proporcja stosownych dodatków. Nie wiele jest produktów spożywczych do których nie dodaje się przypraw. Coraz częściej konsumenci żądają wyrobów cukierniczych charakteryzujących się pełnym smakiem wykorzystujemy w cukiernictwie najbardziej wyraziste przyprawy. Do takich należą na przykład wanilia, anyż, szafran, cynamon, goździk, mak. .cynamonowiec jest jedną z najstarszych przypraw korzennych , o słodkawym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Wykorzystywany jest w produkcji cukierniczej do deserów czekoladowych, ciast pierników. Goździk używany jest w cukiernictwie jako dodatek do deserów owocowych do nadziewania ciast , pierników, szarlotek. Szafran uprawny jest to najdroższa przyprawa na świecie . jest to jedyna przyprawa, która jednocześnie barwi , aromatyzuje i nadaje specyficzny smak ,wykorzystuje się go do wyrobu ciasteczek , firma dr Gerarda znakomicie wykorzystuje te przyprawy do wyrobu nowych ciasteczek Alusie Aloha kokos polewanych czekoladą i posypanych wiórkami kokosowymi. Wykorzystujemy jeszcze kardamon, kolendrę i sezam. Słodycze Dr Gerarda słyną z odpowiednio dobranych przypraw. Delektując się nimi mamy pełną satysfakcję konsumenta. Dlatego jedzmy to co dobrze przyprawione , aby wydobyć esencję smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz