Ostatnio zaprosiłem żonę do restauracji, bo ile można siedzieć w tym domu. A w sumie trzeba wspierać naszą gospodarkę. Tak więc siedziałam na przerwie w pracy przy latte i słodyczach Dr Gerarda herbatnikach i wafelkach czekoladowych i wynalazłem dobrą restaurację w pobliżu nas. Więc wydrukowałem zaproszenie i dołączyłem Ciastka Alusie Aloha kokos. Żona bardzo się ucieszyła i była bardzo szczęśliwa. W restauracji przypomnieliśmy sobie nasze stare czasy, gdy częściej chodziliśmy po reustauracjach. Zamówiliśmy sobie Gruszki gotowane w czerwonym winie podawane z jogurtem i migdałami. Były porostu rewelacyjne. Niebo w gębie jak to się mówi.
Po powrocie do domu znaleźliśmy przepis a nie , oto on:
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Gruszki gotowane w czerwonym winie:
4 gruszki, najlepiej twarde (polecam odmianę Konferencja lub Klapsa)
350 ml czerwonego wytrawnego wina, najlepiej sprawdzi się Merlot, Malbec albo Pinot Noir
125 ml wody
skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny
1 laska cynamonu
3 goździki
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Do podania:
500 g gęstego jogurtu, np. typu greckiego
50 g obranych migdałów
4 plasterki kandyzowanej cytryny (opcjonalnie do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE
Gruszki obierz, zostawiając ogonki.
Do głębokiego garna o małej średnicy wlej wino, wodę oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy, miód i cukier. Płyn doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
Delikatnie włóż gruszki i gotuj je 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie będą się jeszcze rozlatywać. Pamiętaj, aby je obracać co jakiś czas, aby równomiernie nabrały koloru.
Ugotowane gruszki wyjmij na talerz i odstaw do przestudzenia, a sos mocno zredukuj do ok. 100 ml.
Zredukowanym sosem posmaruj jeszcze gruszki, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego koloru i będą się pięknie błyszczeć.
Migdały pokrój w słupki i upraż je na suchej patelni do złotego koloru.
Do miseczek nałóż jogurt i ułóż gruszki. Całość posyp prażonymi migdałami. Podawaj z plasterkiem kandyzowanej cytryny obok. Deser dodatkowo polej pozostałym syropem po redukcji wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz