środa, 24 listopada 2021

Wizyta w restauracji.

 

Ostatnio zaprosiłem żonę do restauracji, bo ile można siedzieć w tym domu. A w sumie trzeba wspierać naszą gospodarkę. Tak więc siedziałam na przerwie w pracy przy latte i słodyczach Dr Gerarda herbatnikach i wafelkach czekoladowych i wynalazłem dobrą restaurację w pobliżu nas. Więc wydrukowałem zaproszenie i dołączyłem Ciastka Alusie Aloha kokos. Żona bardzo się ucieszyła i była bardzo szczęśliwa. W restauracji przypomnieliśmy sobie nasze stare czasy, gdy częściej chodziliśmy po reustauracjach. Zamówiliśmy sobie Gruszki gotowane w czerwonym winie podawane z jogurtem i migdałami. Były porostu rewelacyjne. Niebo w gębie jak to się mówi.

Po powrocie do domu znaleźliśmy przepis a nie , oto on:



Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

SKŁADNIKI

Gruszki gotowane w czerwonym winie:

  • 4 gruszki, najlepiej twarde (polecam odmianę Konferencja lub Klapsa)

  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina, najlepiej sprawdzi się Merlot, Malbec albo Pinot Noir

  • 125 ml wody

  • skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny

  • 1 laska cynamonu

  • 3 goździki

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

 

Do podania:

  • 500 g gęstego jogurtu, np. typu greckiego

  • 50 g obranych migdałów

  • 4 plasterki kandyzowanej cytryny (opcjonalnie do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE

  1. Gruszki obierz, zostawiając ogonki.

  2. Do głębokiego garna o małej średnicy wlej wino, wodę oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy, miód i cukier. Płyn doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.

  3. Delikatnie włóż gruszki i gotuj je 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie będą się jeszcze rozlatywać. Pamiętaj, aby je obracać co jakiś czas, aby równomiernie nabrały koloru.

  4. Ugotowane gruszki wyjmij na talerz i odstaw do przestudzenia, a sos mocno zredukuj do ok. 100 ml.

  5. Zredukowanym sosem posmaruj jeszcze gruszki, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego koloru i będą się pięknie błyszczeć.

  6. Migdały pokrój w słupki i upraż je na suchej patelni do złotego koloru.

  7. Do miseczek nałóż jogurt i ułóż gruszki. Całość posyp prażonymi migdałami. Podawaj z plasterkiem kandyzowanej cytryny obok. Deser dodatkowo polej pozostałym syropem po redukcji wina.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz