Witam. Dobre są słodycze
firmy ,,Dr Gerard”, ale i dobre sa domowe ciasta z własnymi owocami. Otworzyłam
paczkę ciastek wafelków czekoladowych ,,Dr Gerard” i zabrałam się do pracy.
Naszykowałam: 50 dag rabarbaru,1 opakowanie cukru waniliowego,20 dag mąki
pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,15 dag masła,3 jajka,15 dag cukru
pudru,100 ml mleka,2 łyżeczki soku z cytryny. Składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Rabarbar przycinam, usuwam twarde końce i liście,
płuczę, osuszam i łodygi bez obierania, razem ze skórką pokroić na około 1 cm
kawałki. Pokrojony rabarbar mieszam z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewam przez
sito i mieszam z proszkiem do pieczenia, i odkładam na bok. Żółtka oddzielam od
białek. Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Miękkie
masło ucieram na gładką masę najlepiej mikserem na najwyższych obrotach,
stopniowo dodaję cukier puder i dalej ucieram. Dodaję żółtka i miksuję na puszystą
masę. Następnie dodaję stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i miksuję na małych obrotach miksera tylko do połączenia się
składników. Dodaję mleko i ucieram przez chwilę na gładką masę. Dodaję sok z
cytryny i ponownie miksuję tylko do połączenia się składników. Białka ubijam ze
szczyptą soli na sztywną pianę, i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam łyżką, już nie ucieram mikserem. Ciasto przekładam do
przygotowanej foremki. Na wierzchu układam pokrojony rabarbar, ja go lekko
wciskam w ciasto. Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C, przez 50 minut.
Po tym czasie wyjmuję z piekarnika i studzę. Posypuję przez siteczko cukrem
pudrem. Zawsze można dodać pokruszone
lub całe ciastka herbatniki lub wafelki czekoladowe ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz