wtorek, 23 listopada 2021

Ciasteczka z owocami

 

Witam. Dobre są słodycze firmy ,,Dr Gerard”, ale i dobre sa domowe ciasta z własnymi owocami. Otworzyłam paczkę ciastek wafelków czekoladowych ,,Dr Gerard” i zabrałam się do pracy. Naszykowałam: 50 dag rabarbaru,1 opakowanie cukru waniliowego,20 dag mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,15 dag masła,3 jajka,15 dag cukru pudru,100 ml mleka,2 łyżeczki soku z cytryny. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar przycinam, usuwam twarde końce i liście, płuczę, osuszam i łodygi bez obierania, razem ze skórką pokroić na około 1 cm kawałki. Pokrojony rabarbar mieszam z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewam przez sito i mieszam z proszkiem do pieczenia, i odkładam na bok. Żółtka oddzielam od białek. Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Miękkie masło ucieram na gładką masę najlepiej mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodaję cukier puder i dalej ucieram. Dodaję żółtka i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuję na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dodaję mleko i ucieram przez chwilę na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i ponownie miksuję tylko do połączenia się składników. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam łyżką,  już nie ucieram mikserem. Ciasto przekładam do przygotowanej foremki. Na wierzchu układam pokrojony rabarbar, ja go lekko wciskam w ciasto. Piekę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C, przez 50 minut. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika i studzę. Posypuję przez siteczko cukrem pudrem. Zawsze można dodać  pokruszone lub całe ciastka herbatniki lub wafelki czekoladowe ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz