wtorek, 30 listopada 2021

Słodycze, które zawierają kakao

 

Świat otulony listopadową szarugą wprowadza w życie smutek i nostalgię. I ta jedna myśl – jak najszybciej znaleźć się w domu, schronić się przed przenikliwym chłodem oraz deszczem. Robisz co możesz by uciec od jesiennej chandry. Przytulne wnętrze domu pomaga w tym troszeczkę – odrobina ciepłego światła, miękki koc, nastrojowa muzyka i coś jeszcze – słodycze. Sięgasz po nie teraz częściej w te jesienne i zimowe chłody. Organizm potrzebuje więcej energii. Słodycze poprawiają też nastrój a zwłaszcza czekolada, która wyzwala endorfiny – hormony szczęścia. A zatem sięgasz po czekoladowe wafelki, herbatniki w czekoladzie – organizm sam wie czego Ci potrzeba. Ach te kakao! – bez niego świat by posmutniał. Co o nim wiemy? Powstaje z ziaren kakaowca. Roślina ta uprawiana jest w tropikalnych rejonach wzdłuż równika. Dla wielu ludzi: rolników i pracowników rolnych jest podstawowym źródłem utrzymania. Zaledwie cztery afrykańskie kraje: Ghana, Nigeria, Kamerun oraz Wybrzeża Kości Słoniowej zaopatruje świat w ponad 70% kakao. Ziarno kakaowca wydobywa się z dojrzałych strąków kakaowca. Surowe ziarna są przeznaczone do dalszej obróbki – tak w skrócie – oczyszczaniu z plew, sortowaniu, fermentacji, suszeniu, odtłuszczaniu, mieleniu. W efekcie powstaje masa kakaowa z której produkuje się czekoladę, kakao sypkie oraz masło kakaowe. Na końcu tej długiej drogi trafia do naszych ulubionych słodyczy, naszych czekoladowych wafelków, herbatników dekorowanych czekoladą od Dr Gerarda. Trafia w nasze gusta, nasze oczekiwania, potrzeby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz