Śliwki, jabłka, gruszki – z jesiennych owoców łatwo wyczarować sobie wspaniałe desery. Tarta ze śliwkami lub szarlotka z cynamonem. Brzmi kusząco a smakuje jeszcze lepiej. Do tego pysznie – nie znaczy wcale skomplikowanie. A prosto i szybko nie równa się byle jak. Dwudziestoletnia kuchmistrzyni Marta zna taki prosty przepis na tartę ze śliwkowymi powidłami. Jest zabieganą dziewczyną pomiędzy szkołą a pracą. Jednak dla takiego przysmaku zawsze umie wygospodarować te chociaż pół godziny. Produktów na ten deser nie potrzeba dużo. Wystarczy 200 gramowe opakowanie ulubionych herbatników na przykład herbatników Ring Dr Gerarda posypanych cukrem oraz 60 gram masła. Herbatniki razem z masłem uciera się blenderem. Uzyskaną masę ściśle dociskając do dna wykłada się foremki. Takie ciasteczka napełnia się konfiturą lub innym słodkim nadzieniem. Co więcej tartaletki po uformowaniu można przypiekać bądź od razu schładzać w lodówce. Jeden przepis a wiele możliwości i najważniejsze – przepyszny deser na jesienne chłodne dni i długie wieczory. Od razu przyjemniej i milej. Do kawy lub herbaty dodające energii ciasteczko. Na samotne wieczory przed telewizorem oraz ploteczki z przyjaciółką lub na domówkę w szerszym gronie. Nawet gdy brak czasu doskwiera – na zrobienie tego deseru wygospodarujesz chwilkę. Dlatego jeśli tylko masz w domu opakowanie herbatników – zakasuj rękawy i do dzieła. Bo warto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz