piątek, 26 listopada 2021

Ciastka kruche.

 

Ciastka kruche.


Ciastka kruche są idealne na każdą okazję oraz na każdą porę roku. Tym bardziej, że możemy je przechowywać w szklanym słoju albo w ozdobnym pudełku. Kiedy nas goście zaskoczą zawsze mamy czym poczęstować niespodziewanych gości. Przepis na ciastka kruche z dodatkiem draży Maltikeks dr Gerarda możemy znaleźć na stronie z przepisami. Link do strony:

https://drgerard.eu/kruche-ciastka-z-drazami-maltikeks/

A ja dzisiaj zaproponuję przepis na kruche ciastka sezamowe. Potrzebujemy sezam 2/3 szklanki, 100 gram masła, pół szklanki cukru kryształ, pół szklanki cukru trzcinowego, 1 jajko, cukier waniliowy, 1 ½ szklanki mąki oraz proszek do pieczenia pół łyżeczki cynamonu.

Na początku wrzucamy sezam na patelnię i prażymy aż zbrązowieje. Masło ucieramy z cukrami oraz cukrem waniliowym. Ciągle mieszając dodajemy p[o jednym jajku. Osobno w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dodajemy do masy dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy większą część sezamu do ciasta mieszamy. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie ja rozwałkowuję i wycinamy ciastka albo szklanką albo foremkami. Posypujemy sezamem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka nie za blisko siebie bo rosną i mogą się posklejać. Pieczemy przez 15 minut. Czekamy aż ostygną. Ja oczywiście piekę podwójną porcję bo są pyszne i kruche więc szybko znikają nawet ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz