Źródło relaksu.
Doskonałe słodycze na zagoniony poranek pomogą nam się zatrzymać na chwilę, wziąć głębszy oddech i racjonalnie wykorzystać czas. Do zdrowych słodyczy między innymi należą ciastka zbożowe od Dr Gerarda. Tego typu ciastka są źródłem błonnika pokarmowego usprawniającego procesy trawienne. Regulują również poziom glukozy we krwi. Najważniejszym składnikiem zdrowych słodyczy są płatki owsiane i wysokiej jakości miazga kakaowa. Oczywiście jeśli od czasu do czasu zjemy,np. chrupiące wafelki czekoladowe, czy pyszne Ciastka Alusie Aloha kokos to nasz organizm spokojnie poradzi sobie z tą odrobiną słodyczy. Dla wytrwałych w postanowieniu spożywania wyłącznie zdrowych produktów proponuję przepis na ciastka zbożowe z migdałami.
Składniki na około 16 sztuk:
1 szklanka płatków owsianych
¾ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki mąki ryżowej
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki wiórków kokosowych
80g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
125g masła
3 łyżki miodu
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni
Do miski wsyp zmielone migdały, mąkę ryżową i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki z żurawiną, ponownie wymieszaj. W rondelku rozpuść masło z dodatkiem miodu i wody. Następnie przelej to do miski z suchymi składnikami i ponownie dobrze wymieszaj. Z uzyskanej masy uformuj kulki o średnicy około 3cm. Następnie spłaszcz je formując ciasteczka w kształcie dysku o grubości około 1,5 centymetra i średnicy około 4cm. Uformowane ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia zachowując odstępy. Blachę z ciastkami zbożowymi włóż do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz