środa, 24 listopada 2021

Jesienna aura.

 

Jesień jest tą porą roku gdzie mamy do wykorzystania wiele owoców, warzyw na zrobienie czegoś pysznego. Wiele przepisów pomoże nam przetrwać jesienne zimowe chłodne dni. Gdy będziemy się rozgrzewać ciepłymi napojami i zajadać słodycze Dr Gerarda , poniższy przepis będzie uzupełnieniem wafelków czekoladowych czy herbatników.

Mus z białej czekolady z konfitura jarzębinową

Przepis na 4 porcje

150 g konfitury jarzębinowej
biszkopt:
50 g mączki migdałowej
50 g cukru pudru
10 g mąki pszennej tortowej
1 - 2 (60 g) białka
40 g cukru

mus:
120 g białej czekolady
360 (300+60) ml śmietany 30-proc.
3 g (2 listki) żelatyny

polewa:
200 g białej czekolady
100 g oleju słonecznikowego

Przygotuj biszkopt: do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj suchą mieszankę, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut.
Przygotuj mus: w rondlu podgrzej 60 ml śmietany (pozostałą śmietanę wstaw do lodówki). Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, odłóż niewielką część do dekoracji, a resztę przełóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do przestygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (jeśli nie masz mikrofali, rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej), dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i wymieszaj. Resztę schłodzonej śmietany ubij na sztywno i delikatnie mieszając, połącz z masą.
Foremkę o średnicy 8 cm, w której będzie chłodził się mus, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem z biaej czekolady, a na wierzch rozłóż konfiturę. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i wymieszaj.
Gdy deser się schłodzi, wyjmij go z foremek, polej polewą z białej czekolady, udekoruj owocami jarzębiny i posiekaną białą czekoladą.

Żona dodaje to tego jeszcze Ciastka Alusie Aloha kokos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz