Jesień jest tą porą roku gdzie mamy do wykorzystania wiele owoców, warzyw na zrobienie czegoś pysznego. Wiele przepisów pomoże nam przetrwać jesienne zimowe chłodne dni. Gdy będziemy się rozgrzewać ciepłymi napojami i zajadać słodycze Dr Gerarda , poniższy przepis będzie uzupełnieniem wafelków czekoladowych czy herbatników.
Mus z białej czekolady z konfitura jarzębinową
Przepis na 4 porcje
150 g konfitury
jarzębinowej
biszkopt:
50 g mączki migdałowej
50 g cukru
pudru
10 g mąki pszennej tortowej
1 - 2 (60 g) białka
40 g
cukru
mus:
120 g białej czekolady
360 (300+60) ml
śmietany 30-proc.
3 g (2 listki) żelatyny
polewa:
200
g białej czekolady
100 g oleju słonecznikowego
Przygotuj
biszkopt: do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i
cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując,
małymi porcjami dodawaj suchą mieszankę, aż powstanie gładka
masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i
wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8
cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz
przez 10-12 minut.
Przygotuj mus: w rondlu podgrzej 60 ml
śmietany (pozostałą śmietanę wstaw do lodówki). Czekoladę
posiekaj na drobne kawałki, odłóż niewielką część do
dekoracji, a resztę przełóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż
składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do
przestygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje.
Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence
mikrofalowej (jeśli nie masz mikrofali, rozpuść żelatynę w
kąpieli wodnej), dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i wymieszaj.
Resztę schłodzonej śmietany ubij na sztywno i delikatnie
mieszając, połącz z masą.
Foremkę o średnicy 8 cm, w której
będzie chłodził się mus, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem.
Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij
musem z biaej czekolady, a na wierzch rozłóż konfiturę. Wstaw do
lodówki na minimum 3 godziny.
Przygotuj polewę: czekoladę
rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i wymieszaj.
Gdy deser się
schłodzi, wyjmij go z foremek, polej polewą z białej czekolady,
udekoruj owocami jarzębiny i posiekaną białą czekoladą.
Żona dodaje to tego jeszcze Ciastka Alusie Aloha kokos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz