piątek, 19 listopada 2021

Właściwości ziół dodawanych do słodyczy.

         Zdarzyło się to kilka dni temu. Po długim spacerze, w pierwsze przymrozki, gdy wracaliśmy z kolegami i koleżankami do ośrodka. Wpadliśmy się czegoś napić. Przy tej okazji zjedliśmy ciastka Alusie Aloha Kokos i jeszcze inne słodycze Dr Gerard. Gdy tak siedzieliśmy wokół stolika i wpatrywaliśmy się w ustawione kieliszki i pokale z grzańcami, zaczęła się dyskusja o tym, co w nich pływa i co używamy we własnej kuchni. Prym w rozmowie wiodły kobiety. Zaczęły o piernikach, przyprawach korzennych, miętach, ziarnach i ziołach. Na myśl przyszły mi desery udekorowane miętą, drożdżówki z makiem albo sezamki. Przypomniało mi się o kminku a raczej o sucharach z kminkiem. Dziewczyny ciągnęły dalej: anyż, cynamon, goździki, szafran, kurkuma, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, wanilia, ziele angielskie. Okazało się, że większość z wymienionych przypraw stosuje się w produkcji pierników, ale również w ciastach, wypieku pieczywa oraz przygotowaniu mięs czy zup. Wszyscy się zgodzili, że, te roślinne produkty nadają wyjątkowy aromat, kolor i smak produktom spożywczym. Jednak wiele z nich lub wszystkie mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Począwszy od działania wspierającego trawienie, ograniczenie potliwości, przez pomoc przy pozbyciu się trądziku lub wyprysków do działania odkażającego i leczenie cukrzycy oraz regulacji ciśnienia krwi. Jeśli jesteście zainteresowani szczegółowymi informacjami na temat dodatków do słodyczy odsyłam do Internetu, tam jest tyle informacji, że nie jestem wstanie ich zacytować.

          Podsumowując, naturalne, roślinne dodatki należy stosować nie tylko do wina czy piwa, ale również w pieczeniu ciast, ciastek, pieczywa. Dzięki nim nasze samopoczucie będzie lepsze a nawet poprawią nasze zdrowie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz