czwartek, 7 września 2017

Kruche babeczki z owocami.

Kruche babeczki z owocami.

Na dworze jesienna pogoda zimno, deszczowo to dlatego mamy ochotę na słodycze. Pomyślałam sobie, że trzeba zrobić babeczko inaczej muffiny. Ostatnio robiłam ze strony dr Gerarda z przepisów umieszczonych w DESEROTECE. Były to muffiny z mlecznymi MALTIKEKS
dr Gerarda były pyszne a dzisiaj zrobię z owocami. Do ich przygotowania potrzebujemy takie składniki:
100 gram schłodzonego masła,
2 żółtka,
200 gram mąki pszennej,
cukier waniliowy z jedną łyżeczkę,
2 łyżki cukru,
Na krem :
2 opakowania serka mascarpone,
śmietana 30% inaczej kremówka,
2 łyżeczki cukru
oczywiście owoce maliny oraz borówka
Przygotowanie jest szybkie i proste.

Mąkę z cukrem wysiewamy na stolnicę na to masło schłodzone i siekam na kawałki. Następnie dodaję żółtka oraz cukier waniliowy. Sprawnie zagniatam ciasto. Robimy kulkę zawijamy we folię i na godzinę do lodówki aby nam się dobrze schłodziło. Przygotowujemy stolnicę wysypaną mąką ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy krążki ja mam troszkę większą szklankę i nią wycinam następnie wykładamy foremki. Ja posiadam sylikonowe bardzo fajne bo wystarczy je delikatnie pomoczyć wodą i w nie wykładać ciasto. Babe4czki lekko nakłuć i do piekarnika jak nie chce4my aby za mocno wyrosły wystarczy je obciążyć fasolą jak do tarty. Pieczemy gdzieś 15 20 minut. Gotowe, ostudzone babeczki nadziewamy przygotowanym kremem. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i łączymy z serkiem mascarpone. Nadziewamy, dodajemy na wierzch owoce. Pyszności ja nie mogę im się oprzeć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz