Słodkie
owoce jesieni.
Koniec
lata a początek złotej jesieni to wyśmienity czas na smakowanie
naszych rodzimych owoców. Korzystajmy z nich bo teraz akurat jest
doskonały na nie czas. Pachnące landrynkami stare odmiany jabłek
Antonówka bardzo delikatna nadaje się doskonale do szarlotki, tarty
z jabłkami, musy, śliwka węgierka na powidła ale także na pyszny
placek. A także mamy sprzyjający naszemu sercu głóg czy moc
witamin w dzikiej róży. Jak mamy piękną słoneczną pogodę warto
wybrać się do lasu czy parku na piknik. Zabrać ze sobą koc,
koszyk wiklinowy pełen smakowitych słodyczy dr Gerarda na
przykład ciastka na dobry dzień wit' AM pełnoziarniste
ciastka zbożowe musli jabłko, rodzynki lub czekoladki Pasja z
nadzieniem do wyboru na
delikatnym biszkopcie a
potem z przyjemnością pozbierać rozmaite owoce jesieni. A pusty
koszyk może nam si przydać także na grzyby, których w tym roku
mamy obfitość.Podam przepis na prosty placek z jabłkami.
Potrzebujemy:
100
gram margaryny,
250
gram mąki,
150
gram cukru pudru,
1 łyżka
cukru waniliowego,
1
szklanka mleka,
proszę
do pieczenia, cynamon,
3
jabłka Antonówka.
Margaryną
rozpuścić wymieszać z mlekiem. Mąkę z proszkiem oraz cukrami
wymieszać z margaryną.. Przygotować tortownicę wyłożyć
papierem. Ciasto wyłożyć w tortownicę. Na to pokroić w plastry
jabłka, posypać cynamonem, cukrem. Ja nie raz robię kruszonkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika pieczemy przez pół godziny. A
potem pozostaje pokroić możemy podać z bitą śmietaną. Pyszność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz