poniedziałek, 25 września 2017

Słodkie owoce jesieni.

Słodkie owoce jesieni.

Koniec lata a początek złotej jesieni to wyśmienity czas na smakowanie naszych rodzimych owoców. Korzystajmy z nich bo teraz akurat jest doskonały na nie czas. Pachnące landrynkami stare odmiany jabłek Antonówka bardzo delikatna nadaje się doskonale do szarlotki, tarty z jabłkami, musy, śliwka węgierka na powidła ale także na pyszny placek. A także mamy sprzyjający naszemu sercu głóg czy moc witamin w dzikiej róży. Jak mamy piękną słoneczną pogodę warto wybrać się do lasu czy parku na piknik. Zabrać ze sobą koc, koszyk wiklinowy pełen smakowitych słodyczy dr Gerarda na przykład ciastka na dobry dzień wit' AM pełnoziarniste ciastka zbożowe musli jabłko, rodzynki lub czekoladki Pasja z nadzieniem do wyboru na delikatnym biszkopcie a potem z przyjemnością pozbierać rozmaite owoce jesieni. A pusty koszyk może nam si przydać także na grzyby, których w tym roku mamy obfitość.Podam przepis na prosty placek z jabłkami.
Potrzebujemy:
100 gram margaryny,
250 gram mąki,
150 gram cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szklanka mleka,
proszę do pieczenia, cynamon,
3 jabłka Antonówka.

Margaryną rozpuścić wymieszać z mlekiem. Mąkę z proszkiem oraz cukrami wymieszać z margaryną.. Przygotować tortownicę wyłożyć papierem. Ciasto wyłożyć w tortownicę. Na to pokroić w plastry jabłka, posypać cynamonem, cukrem. Ja nie raz robię kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika pieczemy przez pół godziny. A potem pozostaje pokroić możemy podać z bitą śmietaną. Pyszność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz