poniedziałek, 25 września 2017

Imieninowe pysznośći

Jakiś czas temu kuzynka zaprosiła mnie na swoje imieniny, na których nie brakowało pyszności. Najbardziej smakował mi sernik z dodatkiem orzechów, migdałow, czekolady i z warstwą masy kajmakowej na spodzie ciasteczkowym. Taki sernik trzeba koniecznie spróbować. Oto składniki:

Spód
-ciastka zwierzaki maślane od Dr Gerard około 250 g (drobno pokruszone)
-100 g masła


Sernik
-1 kg sera białego
-200 ml śmietanki 36%
-szklanka posiekanych orzechów włoskich
-100 g płatków migdałowych
-1 budyń waniliowy
-200 g białej czekolady
-5 jajek
-100 g cukru pudru
-laska wanilii


Warstwa karmelowa
-puszka masy kajmakowej
-100 ml śmietany 36%

Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 2 sztuki
-100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
-100 g orzechów włoskich posiekanych


Sposób przygotowania: spód: ciastka zwierzaki maślane Dr Gerarda kruszę i mieszam z masłem. Wylepiam nimi spód tortownicy (22 cm) i piekę około 10 minut w 180 stopniach. Studzę. Następnie ucieram ser z cukrem i wanilią. Do masy dodaję budyń i miksuję. Żółtka oddzielam od białek. Następnie do masy serowej dodaję śmietanę kremówkę, wbijam po jednym żółtku i ucieram. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko studzę i dodaję do niej 2 łyżki masy serowej, a następnie przekładam masę czekoladową do sera i razem wszystko miksuję. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i mieszam szpatułką, wsypuję orzechy i płatki migdałowe. Masę wykładam na ciasteczkowy spód i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Studzę w uchylonym piekarniku przez godzinę, a następnie wyjmuję, po całkowitym wystudzeniu sernik wkładam na parę godzin do lodówki. Następnie smaruję go masą kajmakową zmiksowaną z kremówką i wierzch posypuję płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi i wafelkami Pryncypałkami (połamanymi na mniejsze kawałeczki). Sernik przechowuję w lodówce. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków w jednym serniku. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz