Spód
-ciastka zwierzaki maślane od Dr Gerard około 250 g (drobno pokruszone)
-100 g masła
Sernik
-1 kg sera białego
-200 ml śmietanki 36%
-szklanka posiekanych orzechów włoskich
-100 g płatków migdałowych
-1 budyń waniliowy
-200 g białej czekolady
-5 jajek
-100 g cukru pudru
-laska wanilii
Warstwa karmelowa
-puszka masy kajmakowej
-100 ml śmietany 36%
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 2 sztuki
-100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
-100 g orzechów włoskich posiekanych
Sposób przygotowania: spód: ciastka zwierzaki maślane Dr Gerarda kruszę i mieszam z masłem. Wylepiam nimi spód tortownicy (22 cm) i piekę około 10 minut w 180 stopniach. Studzę. Następnie ucieram ser z cukrem i wanilią. Do masy dodaję budyń i miksuję. Żółtka oddzielam od białek. Następnie do masy serowej dodaję śmietanę kremówkę, wbijam po jednym żółtku i ucieram. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko studzę i dodaję do niej 2 łyżki masy serowej, a następnie przekładam masę czekoladową do sera i razem wszystko miksuję. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i mieszam szpatułką, wsypuję orzechy i płatki migdałowe. Masę wykładam na ciasteczkowy spód i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Studzę w uchylonym piekarniku przez godzinę, a następnie wyjmuję, po całkowitym wystudzeniu sernik wkładam na parę godzin do lodówki. Następnie smaruję go masą kajmakową zmiksowaną z kremówką i wierzch posypuję płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi i wafelkami Pryncypałkami (połamanymi na mniejsze kawałeczki). Sernik przechowuję w lodówce. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków w jednym serniku. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz