piątek, 29 września 2017

Deser idealny

Gdy byłam wczoraj na zakupach i kupiłam moje ulubione ciastka od Dr Gerarda i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania deseru. Ciasto idealne na każdą okazję. Przepysznie dzisiaj smakowało z filiżanką kawy w typowo jesienny poranek. Wypróbujesz? Oto składniki:

Biszkopt 
-6 jajek 
-szczypta soli 
-3/4 szklanki mąki pszennej 
-niepełna szklanka cukru
-2 łyżki ciemnego kakao
-1 budyń czekoladowy
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-350 g rodzynek 

Budyń czekoladowy 
-2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru 80 g
-1 płaska łyżka ciemnego kakao
-3/4 szklanki cukru
-600 ml mleka
-200 g masła lub margaryny

Krem wiśniowy
-pół litra śmietany kremówki 30%
-2 galaretki wiśniowe

Dodatkowo
-słoiczek dżemu wiśniowego
-czekoladki Paja wiśniowa od Dr Gerard 
-200 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: rodzynki przekładam do miski, zalewam szklanką gorącej wody, przykrywam, odstawiam. Biszkopt: białka oddzielam od żółtek, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier, miksuję. Następnie dodaję żółtka, krótko miksuję i wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, budyń oraz kakao, miksuję do połączenia się składników. Foremkę (25/35 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wyrównuję powierzchnię. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzę w uchylonym piekarniku, potem wyjmuję i rzucam formę z wysokości około pół metra na blat lub podłogę. Po całkowitym wystudzeniu przecinam biszkopt na dwa blaty. Rodzynki osączam na sitku. Spodni blat ciasta smaruję dżemem. Budyń czekoladowy: szklankę mleka gotuję z cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem, w reszcie mleka dokładnie rozpuszczam budynie i kakao. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i mieszam do momentu zgęstnienia, następnie masę lekko schładzam i wykładam na dżem. Na budyniu układam czekoladki Pasja od Dr Gerard. Ciasto wkładam do lodówki na około 2 godziny. Krem wiśniowy: galaretki rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i schładzam. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, wlewam galaretkę i miksuję. Masę wykładam na czekoladki, wyrównuję powierzchnię i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, wsypuję osączone rodzynki, mieszam i lekko schładzam. Masę wykładam na wierzch ciasta. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego ciasta wykorzystajcie najlepsze słodycze Dr Gerarda. A gdy nie macie pomysłu na deser warto odwiedzić Deserotekę, ponieważ tam znajdują się wyśmienite przepisy na wszystkie okazje. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz