środa, 27 września 2017

NUMER 1



Moje bliźniaki bardzo lubią winogrona. Dlatego bardzo często piekę im różnego rodzaju ciasta, bądź przygotowuję desery z tymi właśnie owocami. Najczęściej robię ich ulubiony
PUSZYSTY DESER Z WINOGRONAMI.
Składniki : 10 dag kostki do pieczenia Kasia, 30 dag herbatników, 8 dag cukru, 2 łyżeczki wody, 1 szklanka mleka zagęszczonego, 2 opakowania galaretki cytrynowej, opakowanie galaretki kiwi, 40 dag winogron.
Sposób wykonania – Kasię, cukier i wodę rozpuścić w rondelku i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przełożyć do tortownicy, ugnieść łyżką i odstawić do lodówki. Galaretkę kiwi rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić. Schłodzone mleko zagęszczone ubić mikserem na sztywno. Ciągle ubijając, wlewać cienkim strumieniem galaretki cytrynowe. Piankę wymieszać z umytymi i osuszonymi winogronami. Wyłożyć ją na przygotowany herbatnikowy spód. Całość zalać galaretką kiwi. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby deser dobrze stężał. Deser można przygotować z różnymi owocami sezonowymi: porzeczkami, malinami, brzoskwiniami, śliwkami. Kolor galaretki warto dostosować do rodzaju owoców. Czas przygotowania około 15 minut.
Jutro przychodzą do Jacka i Agatki koleżanki z podwórka, więc na pewno przygotuję ten deser. Bliźniaki już  mi także zapowiedziały, żebym kupiła również ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA. Te słodycze są dla nich numerem 1, nigdy się z nimi nie rozstają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz