Moje bliźniaki bardzo lubią winogrona. Dlatego bardzo często
piekę im różnego rodzaju ciasta, bądź przygotowuję desery z tymi właśnie owocami.
Najczęściej robię ich ulubiony
PUSZYSTY DESER Z
WINOGRONAMI.
Składniki : 10 dag kostki do pieczenia Kasia, 30 dag
herbatników, 8 dag cukru, 2 łyżeczki wody, 1 szklanka mleka zagęszczonego, 2
opakowania galaretki cytrynowej, opakowanie galaretki kiwi, 40 dag winogron.
Sposób wykonania – Kasię, cukier i wodę rozpuścić w rondelku
i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przełożyć do tortownicy,
ugnieść łyżką i odstawić do lodówki. Galaretkę kiwi rozpuścić w połowie ilości
wody podanej na opakowaniu. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/3 ilości wody
podanej na opakowaniu. Ostudzić. Schłodzone mleko zagęszczone ubić mikserem na
sztywno. Ciągle ubijając, wlewać cienkim strumieniem galaretki cytrynowe.
Piankę wymieszać z umytymi i osuszonymi winogronami. Wyłożyć ją na przygotowany
herbatnikowy spód. Całość zalać galaretką kiwi. Odstawić do lodówki na około 2
godziny, aby deser dobrze stężał. Deser można przygotować z różnymi owocami
sezonowymi: porzeczkami, malinami, brzoskwiniami, śliwkami. Kolor galaretki
warto dostosować do rodzaju owoców. Czas przygotowania około 15 minut.
Jutro przychodzą do Jacka i Agatki koleżanki z podwórka,
więc na pewno przygotuję ten deser. Bliźniaki już mi także zapowiedziały, żebym kupiła również
ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA. Te słodycze są dla nich numerem 1, nigdy się z
nimi nie rozstają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz