piątek, 15 września 2017

Biszkopciki morelowe.


Biszkopciki morelowe Jaśki
Poniżej podam wam kochani  przepis na pyszne najlepsze biszkopciki Dr Gerarda:

Dawno, dawno temu...
Pamiętam, kiedy byłem małym chłopcem jak moja mama kupowała mi i mojemu
rodzeństwu biszkopty w prostokątnym pudełeczku owinięte papierem
pergaminowym, warstwa po warstwie... mmm smak niezapomniany...:)

Wiem, wiem powiecie, że dzisiaj też można takie kupić;), pewnie że można ... ale
to już nie to samo:)
Chyba że najsmaczniejsze biszkopty z galaretką,  herbatniki z cukrem Dr. Gerard.

Ja natomiast pomyślałem, że warto zrobić takie pyszności samemu. Zero chemii,
sztucznych barwników, konserwantów! Wspaniałe trzyskładnikowe biszkopciki
dla malucha i dużego zucha:)
Będziemy potrzebować tylko mąki, jaj i cukru pudru:)



Składniki:

6 jajek rozdzielonych
16 dkg cukru pudru (+ drugie tyle na dwukrotne oprószenie)
15 dkg mąki pszennej
20 dkg morelii


Wszystkie składniki powinniśmy mieć przygotowane, blaszki wyłożone papierem
do pieczenia, również przygotowany rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką o
niewielkiej średnicy. Jeśli nie posiadacie rękawa cukierniczego możecie użyć
do tego woreczka foliowego, lecz z grubszej folii, albo nakładać małe porcje
łyżeczką do herbaty:) Dowolność kształtów.
Przystępujemy do pracy:)
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier puder i dokładnie
ubijamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym żółtku
mieszając drewnianą łyżką, na końcu mąkę. Mielimy morele i łączymy składniki, po czym
przekładamy masę do rękawa. Wyciskamy na papier podłużne paski o dł. ok.7
cm w sporych odstępach ( ciastka będą nam rosły również na boki)
Tak przygotowane blaszki posypujemy cukrem pudrem (przez sitko). Czekamy,
aż cukier puder wsiąknie i posypujemy kolejny raz.
Blaszki wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni C piekarnika i pieczemy
ok 20 min. do zarumienienia.

Ciastka wit’ AM
Jutro kolejne pyszne przepisy od Dr Gerarda może będą to przepis na torcik c-moll orzechowy albo zwierzaki maślane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz