Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
W misie malaksera umieścić mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cukier. Zmiksować do połączenia. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksować do otrzymania małych kawałków masła w cieście. Dodać jajko i zmiksować do momentu otrzymania kruszonki /ciasto można również wyrobić ręcznie na kruszonkę/.
Formę o wymiarach 34 x 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przesypać do formy, lekko ugnieść i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC.
Nadzienie jagodowe:
- 600 g jagód: świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Na podpieczony spód wysypać jagody wymieszane ze skórką cytrynową i skrobią, równo rozprowadzić. Na wierzch pokruszyć resztę kruszonki.
Piec w temperaturze 180ºC przez kolejne 30 - 35 minut. Wyjąć, wystudzić.
Kroić na kwadraty, oprószyć cukrem pudrem, podawać z lodami waniliowymi
Polecam również słodycze dr. Gerarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz