środa, 27 września 2017

Szybki i pyszny deser

Na dzisiejszy deser przygotowałam pyszny sernik z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych przysmaków doskonale do siebie pasuje. Sernik jest idealnym pomysłem na deser do popołudniowej kawy lub na każdą inną okazję. Smakuje wyśmienicie. Wypróbujecie? Oto składniki:

Spód
-1 szklanka orzechów włoskich
-Mafijne Choco od Dr Gerard lub kruche ciastka od Dr Gerard 250 g
-pół szklanki roztopionego masła
-1 łyżka cukru pudru

Masa serowa
-500 g serka mascarpone
-300 g śmietany
-cukier puder (do smaku)
-1/4 szklanki soku jabłkowego
-1,5 łyżki żelatyny

Galaretka jabłkowa
-4 jabłka
-350 ml soku jabłkowego
-3 łyżki cukru 
-2 łyżki żelatyny
-1/4 szklanki orzechów włoskich

Sposób przygotowania: spód: podprażone orzechy mielę z kruchymi ciastkami Dr Gerarda i cukrem pudrem, dodaję roztopione masło, zagniatam ciasto i wylepiam nim tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiam do lodówki. Masa serowa: żelatynę zalewam sokiem jabłkowym, zostawiam do napęcznienia, a następnie ją podgrzewam. Serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem, dodaję śmietanę i cały czas miksując wlewam ciepłą żelatynę. Masę wylewam na schłodzony spód i wstawiam do lodówki. Galaretka jabłkowa: jabłka kroję w kostkę, wrzucam na patelnię, dodaję cukier, posiekane orzechy oraz odrobinę soku jabłkowego i chwilę prażę. Żelatynę zalewam resztą soku, zostawiam na chwilę, podgrzewam i gdy zacznie lekko tężeć wrzucam jabłka, mieszam i wylewam na schłodzoną masę serową. Wstawiam na kilka godzin do lodówki. I gotowe, nie licząc czasu tężenia sernik bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo pyszny. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz