W moim barku zawsze muszę mieć zapasy słodyczy. Ostatnio
wśród nich coraz więcej można znaleźć wyrobów DR GERARDA. Niezwykle smakują nam
produkty tej firmy. Szczególnym uznaniem w naszym domu cieszą się BISZKOPTY Z
GALARETKĄ. Dzisiaj znowu będzie okazja, aby się nimi delektować. Przychodzi do
mnie moja siostra. Do herbatki jak znalazł. Beatka z kolei przyniesie
PYSZNĄ BABKĘ MARMURKOWĄ.
Składniki: 20 dag gorzkiej czekolady, 2 łyżki gorzkiego
kakao, 3 szklanki mąki tortowej,, 20 dag masła, 1 i ½ szklanki cukru, 500 ml
jogurtu greckiego, 4 jajka, łyżka cukru waniliowego, po 1 i ½ łyżeczki sody i
proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu waniliowego, szczypta soli, masło i
bułka tarta do formy, 1 polewa do dekoracji, najlepiej o smaku mlecznej
czekolady.
Sposób wykonania – Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
dodać kakao, wymieszać, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą i
proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na puch, dodawać porcjami cukier
i po 1 jajku oraz aromat. Gdy masa stanie się aksamitna, dodawać porcjami
naprzemiennie mąkę i jogurt. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać
rozpuszczoną wcześniej czekoladę z kakao i dokładnie wymieszać. Formę do babek
natłuścić, oprószyć bułką. Na dno formy wylać jasną część ciasta, potem ciemną,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec do suchego patyczka ( około 55
minut )l. Babkę udekorować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Do ciemnej części ciasta można dodać przed upieczeniem posiekane bakalie.
Przygotowanie około 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz