środa, 27 września 2017

OKAZJA



W moim barku zawsze muszę mieć zapasy słodyczy. Ostatnio wśród nich coraz więcej można znaleźć wyrobów DR GERARDA. Niezwykle smakują nam produkty tej firmy. Szczególnym uznaniem w naszym domu cieszą się BISZKOPTY Z GALARETKĄ. Dzisiaj znowu będzie okazja, aby się nimi delektować. Przychodzi do mnie moja siostra. Do herbatki jak znalazł. Beatka z kolei przyniesie 
PYSZNĄ BABKĘ MARMURKOWĄ.
Składniki: 20 dag gorzkiej czekolady, 2 łyżki gorzkiego kakao, 3 szklanki mąki tortowej,, 20 dag masła, 1 i ½ szklanki cukru, 500 ml jogurtu greckiego, 4 jajka, łyżka cukru waniliowego, po 1 i ½ łyżeczki sody i proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu waniliowego, szczypta soli, masło i bułka tarta do formy, 1 polewa do dekoracji, najlepiej o smaku mlecznej czekolady.
Sposób wykonania – Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na puch, dodawać porcjami cukier i po 1 jajku oraz aromat. Gdy masa stanie się aksamitna, dodawać porcjami naprzemiennie mąkę i jogurt. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z kakao i dokładnie wymieszać. Formę do babek natłuścić, oprószyć bułką. Na dno formy wylać jasną część ciasta, potem ciemną, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec do suchego patyczka ( około 55 minut )l. Babkę udekorować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Do ciemnej części ciasta można dodać przed upieczeniem posiekane bakalie. Przygotowanie około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz