Składniki
- Spód:
- 3 opakowania ciastek regionalnych w polewie czekoladowej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 150g. margaryny Kasi ( roztopić i wystudzić )
- Masa:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 0.5 szkl. mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 200g. margaryny Kasi ( roztopić i wystudzić )
- 300g. serka homogenizowanego waniliowego
- Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe + 0.5l. przegotowanej wody
- 0.5kg. truskawek
Przygotowanie
Herbatniki pokruszyć i zmielić w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao.
Kasię roztopić i wystudzić. Wlać roztopioną do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać.
Kasię roztopić i wystudzić. Wlać roztopioną do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy i odstawić do lodówki na około pół godz.
- Można już wcześniej przygotować galaretkę truskawkową i odstawić do wystudzenia!
- Można już wcześniej przygotować galaretkę truskawkową i odstawić do wystudzenia!
Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
- Stopić marg. Kasie - przestudzić i dodać do żółtek z cukrem.
- Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim 3 łyżki żelatyny
- Dodać mleko z żelatyną do żółtek i wymieszać, następnie dodać serek homogenizowany i ponownie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy
- Wszystko razem delikatnie wymieszać
- Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
- Stopić marg. Kasie - przestudzić i dodać do żółtek z cukrem.
- Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim 3 łyżki żelatyny
- Dodać mleko z żelatyną do żółtek i wymieszać, następnie dodać serek homogenizowany i ponownie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy
- Wszystko razem delikatnie wymieszać
Przygotowaną masę wylać na wcześniej przygotowany spód.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki umyć i pokroić w dowolny sposób.
Zalać lekko tężejącą galaretką i wstawić na kilka godz. do lodówki
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki umyć i pokroić w dowolny sposób.
Zalać lekko tężejącą galaretką i wstawić na kilka godz. do lodówki
Polecam również biszkopty z galaretką dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz