sobota, 30 września 2017

A'la sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Składniki

  • Spód:
  • 3 opakowania ciastek regionalnych w polewie czekoladowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 150g. margaryny Kasi ( roztopić i wystudzić )
  • Masa:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 0.5 szkl. mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200g. margaryny Kasi ( roztopić i wystudzić )
  • 300g. serka homogenizowanego waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe + 0.5l. przegotowanej wody
  • 0.5kg. truskawek
Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć i zmielić w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao.
Kasię roztopić i wystudzić. Wlać roztopioną do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. 
Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy i odstawić do lodówki na około pół godz.
- Można już wcześniej przygotować galaretkę truskawkową i odstawić do wystudzenia!
Oddzielić żółtka od białek.

- Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
- Stopić marg. Kasie - przestudzić i dodać do żółtek z cukrem.
- Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim 3 łyżki żelatyny
- Dodać mleko z żelatyną do żółtek i wymieszać, następnie dodać serek homogenizowany i ponownie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy
- Wszystko razem delikatnie wymieszać
Przygotowaną masę wylać na wcześniej przygotowany spód.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki umyć i pokroić w dowolny sposób.
Zalać lekko tężejącą galaretką i wstawić na kilka godz. do lodówki

Polecam również biszkopty z galaretką dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz