Skarby
w słoikach.
Dużymi krokami
zbliża się jesień. Plucha, deszcz, szare kolory nieba, małe
przebłyski promieni słonecznych a co za tym idzie zmiana nastroju.
A jak możemy sobie pomóc w takich chwilach? Oczywiście nasz humor
mogą poprawić słodycze najlepiej z dodatkiem wspaniałej czekolady
takimi jak PASJA wiśnia, kokos czy adwokat dr Gerarda.
Polecam
wszystkim przygotować dla całej rodziny powidła z czekoladą na
zimę a potem smakować je
z krakersami classic dr Gerarda. Teraz
możemy kupić
na targu czy w sklepie śliwki węgierki idealne na dżemy a zarazem
w przystępnej cenie. Mamy również dogodny czas na robienie
przetwory z papryki w zalewie octowej idealne do mięs, kanapek.
Pasty rozmaite z pomidorów oraz papryki.
A
także nasze polskie kiszonki. Ogórki już leżakują w piwnicy bo
sezon na nie się zakończył ale na kapustę
się zaczął. Możemy
sami ukisić sobie w garnku kamiennym lub słoikach. Polecam
na zimę jak znalazł.
Chciała
bym podać ciekawy przepis na buraki z czosnkiem. Ja
taki kwas robię co roku potem
jedynie
wywar gotowy barszcz. Potrzebujemy:
ziele angielskie
z
trzy, cztery kulki, pieprz cztery ziarenka,pięć
ząbków czosnku, dwa liście laurowe oraz dwa ziela jałowca półtora
kilograma buraków, dwa i pół litra wody, łyżkę soli (dwa deko)
umyte, obrane buraki pokroić w plastry w słoiki kładziemy
przyprawy i jak mamy kawałek chleba razowego. Zalewamy
ostudzoną
osoloną
wodą. Tak
pozostawiamy przez dwa trzy dni potem do piwnicy. Bardzo
smaczne ale i tak polecam zrobić kilka słoików do słodyczy
powideł śliwkowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz