piątek, 22 września 2017

Skarby w słoikach.

Skarby w słoikach.

Dużymi krokami zbliża się jesień. Plucha, deszcz, szare kolory nieba, małe przebłyski promieni słonecznych a co za tym idzie zmiana nastroju. A jak możemy sobie pomóc w takich chwilach? Oczywiście nasz humor mogą poprawić słodycze najlepiej z dodatkiem wspaniałej czekolady takimi jak PASJA wiśnia, kokos czy adwokat dr Gerarda. Polecam wszystkim przygotować dla całej rodziny powidła z czekoladą na zimę a potem smakować je z krakersami classic dr Gerarda. Teraz możemy kupić na targu czy w sklepie śliwki węgierki idealne na dżemy a zarazem w przystępnej cenie. Mamy również dogodny czas na robienie przetwory z papryki w zalewie octowej idealne do mięs, kanapek. Pasty rozmaite z pomidorów oraz papryki. A także nasze polskie kiszonki. Ogórki już leżakują w piwnicy bo sezon na nie się zakończył ale na kapustę się zaczął. Możemy sami ukisić sobie w garnku kamiennym lub słoikach. Polecam na zimę jak znalazł.

Chciała bym podać ciekawy przepis na buraki z czosnkiem. Ja taki kwas robię co roku potem jedynie wywar gotowy barszcz. Potrzebujemy: ziele angielskie z trzy, cztery kulki, pieprz cztery ziarenka,pięć ząbków czosnku, dwa liście laurowe oraz dwa ziela jałowca półtora kilograma buraków, dwa i pół litra wody, łyżkę soli (dwa deko) umyte, obrane buraki pokroić w plastry w słoiki kładziemy przyprawy i jak mamy kawałek chleba razowego. Zalewamy ostudzoną osoloną wodą. Tak pozostawiamy przez dwa trzy dni potem do piwnicy. Bardzo smaczne ale i tak polecam zrobić kilka słoików do słodyczy powideł śliwkowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz