Czym
zastąpić cukier?
Ja jestem taką
słodką bułeczką uwielbiam jeść słodycze do porannej kawy
szczególnie jesienią moje ulubione rurki waflowe cynamonowe dr
Gerarda czy Mafijne lub nawet zwierzaki
maślane z dodatkiem powideł śliwkowych. Tyle dzisiaj się mówi
aby zwykły biały cukier zastępować zdrowymi produktami. Wiadomo,
że wszystko w nadmiarze szkodzi. Jakie wybrać.? Nasuwa się pytanie
tyle ich mamy dzisiaj na rynku. Najpopularniejszy i przez wielu
stosowany jest miód nie tylko jest zdrowy na przeziębienia ale o
jednym trzeba pamiętać, że można nim dosładzać napoje ale tylko
ciepłe, letnie nie gorące bo wtedy on traci swoje wartości. I na
nic dobroczynne olejki w nim się znajdujące. Mamy rozmaite słodziki
w tabletkach, proszkach przyznam się, że sama nigdy ich nie
używałam bo nie lubię smaku, składniku który się w nich
znajduje a mianowicie aspartam. Używałam za to cukru brzozowego
jest bardzo delikatny pozyskiwany z drzewa brzozy. Używałam go do
dietetycznych wypieków. Na rynku mamy również cukier palmowy
pochodzi on z soku palmy kokosowej. Jest mniej słodki niż inne
cukry. Ma lekki posmak karmelu oraz bardzo przyjemny zapach.
Uwielbiam nim słodzić kawę. Kolejnym naturalnym słodzikiem jest
stewia to roślina o bardzo słodkich liściach. Jest to dobry
zamiennik cukru ma nawet korzystne działanie przy nadciśnieniu czy
cukrzycy. W większości naszych super marketów można bez problemu
ją kupić nawet w dobrej cenie. A podam taką ciekawostkę, że ma
zero kalorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz