wtorek, 26 września 2017

Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?


Ja jestem taką słodką bułeczką uwielbiam jeść słodycze do porannej kawy szczególnie jesienią moje ulubione rurki waflowe cynamonowe dr Gerarda czy Mafijne lub nawet zwierzaki maślane z dodatkiem powideł śliwkowych. Tyle dzisiaj się mówi aby zwykły biały cukier zastępować zdrowymi produktami. Wiadomo, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Jakie wybrać.? Nasuwa się pytanie tyle ich mamy dzisiaj na rynku. Najpopularniejszy i przez wielu stosowany jest miód nie tylko jest zdrowy na przeziębienia ale o jednym trzeba pamiętać, że można nim dosładzać napoje ale tylko ciepłe, letnie nie gorące bo wtedy on traci swoje wartości. I na nic dobroczynne olejki w nim się znajdujące. Mamy rozmaite słodziki w tabletkach, proszkach przyznam się, że sama nigdy ich nie używałam bo nie lubię smaku, składniku który się w nich znajduje a mianowicie aspartam. Używałam za to cukru brzozowego jest bardzo delikatny pozyskiwany z drzewa brzozy. Używałam go do dietetycznych wypieków. Na rynku mamy również cukier palmowy pochodzi on z soku palmy kokosowej. Jest mniej słodki niż inne cukry. Ma lekki posmak karmelu oraz bardzo przyjemny zapach. Uwielbiam nim słodzić kawę. Kolejnym naturalnym słodzikiem jest stewia to roślina o bardzo słodkich liściach. Jest to dobry zamiennik cukru ma nawet korzystne działanie przy nadciśnieniu czy cukrzycy. W większości naszych super marketów można bez problemu ją kupić nawet w dobrej cenie. A podam taką ciekawostkę, że ma zero kalorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz